Ekonomika Česka se letos propadne o 6,6 procenta, ukázala prognóza ministerstva.

Ekonomika Česka se letos propadne o 6,6 procenta. Přijatá protikoronavirová opatření způsobila v 1. pololetí mimořádně hlubokou recesi. V příštím roce by ale hrubý domácí produkt (HDP) měl růst o 3,9 procenta. 

Vyplynulo to z nové prognózy ministerstva financí zveřejněné na webu.

„Vládou přijatá opatření na podporu ekonomiky a životní úrovně se promítají do reálných ekonomických čísel. Zvolený směr hospodářské politiky funguje a přináší ovoce. Ale ráda bych varovala před chybným dojmem, že mírné oživení může kompenzovat letošní bezprecedentní pokles,“ uvedla k predikci ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Resort očekává, že na úroveň reálného hrubého domácího produktu roku 2019 se Česko vrátí až v roce 2023.

„Vlivem logicky rostoucích mandatorních výdajů a protikrizových daňových úlev v řádu desítek miliard lze i v příštím roce předpokládat výraznější deficitní hospodaření. Výměnou za vyšší schodek však získáváme rychlejší ekonomické oživení, zachování životní úrovně a zmírnění růstu nezaměstnanosti,“ řekla Schillerová.

Ministerstvo také očekává v roce 2020 hospodaření veřejných financí se schodkem 6,4 procent HDP a s růstem dluhu na úroveň 39,4 procent HDP.

„Očekávané zadlužení bude stále o pět procentních bodů nižší, než činil veřejný dluh v roce 2013. Jsem přesvědčena, že Česká republika zůstane i v letošním roce nadále mezi zeměmi s nejnižším zadlužením v Evropě,“ dodala ministryně financí Alena Schillerová.

V poslední dubnové předpovědi úřad odhadl letošní pokles ekonomiky o 5,6 procenta, pro příští rok pak resort počítal s růstem HDP o 3,1 procenta. (pel)