Ministerstvo zdravotnictví zakázalo od pátku 18. září vnitřní akce na stání nad 10 lidí. (Ilustrační foto)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) přišel s dalším absurdním opatřením proti šíření koronaviru. Zakazuje od pátku 18:00 všechny vnitřní akce na stání pro více než 10 lidí. To ovšem neznamená, že by se v prostoru nemohlo například tančit. Lidé, kteří mají své přidělené místo, se mohou v roušce normálně pohybovat po podniku.

Ministerstvo o tom informovalo na webu.

Kromě toho platí od páteční půlnoci plošně zákaz provozu barů, hospod a restaurací od půlnoci do šesti ráno.

„Vzhledem k rapidnímu nárůstu počtu nových případů nákazy covid-19 v posledním týdnu jsme se s epidemiology rozhodli přistoupit k dalšímu opatření, kterým snížíme sociální kontakt v rizikových provozech a současně neomezíme kulturní a sportovní život,“ uvedl Vojtěch.

V tuto chvíli je podle něj prioritou zastavit počínající exponenciální nárůst pozitivních případů.

„Nemohu však vyloučit další opatření,“ dodal.

Opatření se týká nejen organizovaných akcí, ale také restaurací, barů nebo klubů.

Provozovatel nově nesmí vpustit více zákazníků, než má míst k sezení. Roušku musí mít i u baru, pokud nesedí.

„Smyslem opatření je omezit úzký kontakt stojících osob v barech, klubech či restauracích. Přidělené místo každému účastníkovi akce znamená vytvoření určitého distancu od ostatních,“ upřesnil vedoucí Epidemiologické skupiny při Ministerstvu zdravotnictví profesor Roman Chlíbek.

„To však neznamená, že by se v prostoru nemohlo například tančit. Lidé, kteří mají své přidělené místo se mohou v roušce normálně pohybovat po provozovně. I nadále tak bude možné pořádat například plesy, taneční a další akce. Každý účastník takové akce však bude muset mít své místo k sezení,“ dodal.

Ve vnitřních provozovnách stravovacích služeb se navíc zpřesňuje používání roušek. Platí, že zákazníci nemusejí mít roušku jen v době konzumace potravin a pokrmů včetně nápojů, pokud sedí u stolu.

Zákazník tedy může odložit ochranný prostředek pouze ve chvíli, když sedí na židli, lavici, barové stoličce u stolu nebo barového pultu apod. a konzumuje či pije. Při stání u výčepu nebo při pohybu po provozovně tato výjimka ale neplatí.

Na akcích k sezení musí být vstupenky prodávány na konkrétní místo. Výjimku mají výstavy, trhy a podobné akce.

Nadále platí pravidlo, že prostor, ve kterém se vnitřní hromadné akce konají, musí být rozděleny do organizačně oddělených sektorů, jinak u vnitřních prostor je maximální kapacita sektoru 500 osob.

Každý sektor musí mít svůj individuální vstup z venkovních prostor nebo jsou organizátoři povinni vstupy a výstupy ze sektorů časově regulovat tak, aby nedocházelo ke shlukování.

Povinné roušky při výuce

Ministerstvo zdravotnictví rovněž od pátku nařídí nošení roušek ve školách s výjimkou prvního stupně základních škol i při výuce ve třídách.

Pražská hygienická stanice plánovala povinné roušky ve školách zavést od příštího pondělí. Hygienici v metropoli rovněž hodlají nařídit povinnost nosit roušky při venkovních akcích nad 100 lidí, uvedla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Aktuálně platí ve školách v celé zemi povinnost nosit roušku ve společných prostorách škol mimo třídy, tedy na chodbách či toaletách. (pel)