Evropská komise navrhla nový systém přerozdělování migrantů mezi členské země.

Evropská komise se znovu snaží členským zemím vnutit migranty. Brusel navrhl nový systém přerozdělování uprchlíků. Za každého přijatého běžence by státy EU z evropské pokladny dostaly 10 tisíc eur (téměř 270 tisíc korun). Brusel navíc bude moci členským zemím přijetí části uprchlíků nařídit pod pohrůžkou sankcí. 

Nový systém přerozdělování běženců do členských zemí EU má vycházet z loňské dohody o přebírání migrantů zachráněných ve Středozemí, k níž se vedle iniciátorů z Německa, Francie, Itálie a Malty připojilo několik dalších západoevropských zemí.

Reforma azylového a migračního systému počítá s tím, že členské státy bloku budou za běžných okolností moci uprchlíky přebírat. Za každého takového běžence by dostaly příspěvek 10 tisíc eur (asi 270 tisíc korun)

V případě, že migranty nebudou chtít přijmout, budou muset na vlastní náklady zařídit návrat těch, kteří nemají právo na azyl.

V krizových situacích bude navíc Brusel moci členským zemím přijetí části uprchlíků nařídit.

Rebelující státy, které příkazy Komise nesplní, mají čelit soudním řízením a vysokým pokutám.

Česká republika dlouhodobě povinné přerozdělování migrantů odmítá. A stejně tak je tomu i nyní.

„Jsme zásadně proti. Nebudeme souhlasit s žádným návrhem, který by obsahoval povinné relokace,“ prohlásil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Na konečné podobě balíčku se podle Hamáčka budou muset dohodnout členské země. (pel)