Čeští vědci dokončili prototyp vakcíny proti novému typu koronaviru.

Čeští vědci vyvinuli prototyp vakcíny proti covidu-19. Dokončena byla první fáze, během které byla látka otestována na hlodavcích. O dalším vývoji bude rozhodovat nový ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Informovaly o tom Lidové noviny.

Česká republika odstartovala výzkum na vývoj vakcíny proti nemoci covid-19 v květnu. Očkování spolu vyvíjejí Státní zdravotní ústav, Ústav hematologie a IKEM.

„Jedná se o prototyp vakcíny, připravený v pilotním projektu – na hlodavcích. V rámci sledování bezpečný, s imunitní reakcí,“ uvedla přednostka Pracoviště preventivní kardiologie v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), profesorka Věra Adámková pro LN.

„Je to prototyp, který je připraven k dalšímu procesu, nikoli finální vakcína. Tu ještě nikdo nemá,“ řekla Adámková.

Případnou další fází vývoje by byla klasická klinická studie látky. Zda se bude ve vývoji pokračovat či nikoliv, rozhodne ministerstvo zdravotnictví.

„Pan ministr se nyní seznámí se závěry první fáze výzkumu, poté budou předloženy k posouzení expertům z odborné společnosti a až následně bude rozhodnuto o dalším postupu,“ reagovalo ministerstvo zdravotnictví pro deník.

Kromě vývoje vlastní očkovací látky přispěje Česko přes 305 milionů korun do evropského fondu, z něhož je financován vývoj a výzkum.

Vyvinout vakcínu proti nemoci covid-19 se pokoušejí mezinárodní týmy po celém světě.

Jako první na světě oznámilo schválení koronavirové vakcíny Rusko. Existují však pochybnosti, jelikož tato ruská vakcína „Sputnik V“ byla vyrobena v krátkém čase a zřejmě nebyla testována na dostatečném množství lidí.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v současné době eviduje 38 vakcín v klinickém hodnocení. Z toho celkem 9 je ve třetí fázi, do které se musí zapojit tisíce dobrovolníků v různých státech. (pel)

Vývoj české vakcíny proti covid-19 nedává smysl, řekl přední biochemik

Česko se přidalo k závodu o vývoj vakcíny na covid-19. Lékaři a vědci odstartovali výzkum