Na dani z příjmu loni státu nejvíce odvedla Škoda Auto. (Ilustrační foto)

Na dani z příjmu právnických osob zaplatila státu v roce 2019 nejvíce mladoboleslavská Škoda Auto. Do státního rozpočtu ČR odvedla přes 3,6 miliardy korun. Následuje Česká spořitelna s 3,2 miliardami korun a Československá obchodní banka s 2,8 miliardami korun.

Informovala o tom na webu Finanční správa ČR.

„Na předních pozicích se každoročně umisťují zejména banky a automobilky. Za rok 2019, a to již čtvrtý ročník po sobě se nejvýznamnějším plátcem daně stala společnost ŠKODA AUTO a.s.,“ uvedla Tatjana Richterová, generální ředitelka finanční správy.

Resort financí dvacet nejvýznamnějších plátců daně každoročně oceňuje ministerstvo financí. Letošní 18. ročník musel být kvůli současné epidemiologické situaci zrušen. Plakety s poděkováním budou společnostem doručeny přepravní službou.

„Síla ekonomiky stojí a padá s kondicí a konkurenceschopností firem. Během jarního vypnutí ekonomiky a souvisejících daňových úlev jsme se přesvědčili, že daňová morálka v České republice je na vysoké úrovni,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Nejen kapitáni průmyslu, ale všichni, kdo své daňové povinnosti řádně plní, si zaslouží velké poděkování. Chtěla bych je ujistit, že budeme i nadále usilovat o zmírnění bolesti, které pandemie v našem hospodářství způsobila,“ doplnila. (pel)

Zdroj: Finanční správa ČR