Vláda chce zrušit EET pro všechna odvětví až do konce roku 2022.

Babišova vláda schválila přerušení elektronické evidence tržeb (EET) do konce roku 2022. Už před tím oznámila záměr na dlouhodobé odložení EET ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Přerušení se má týkat všech odvětví, a to až do konce roku 2022. Důvodem přerušení elektronické evidence tržeb jsou dopady šíření koronaviru v ČR.

„Po dnešním jednání s podnikatelskými svazy, podporovateli i odpůrci EET, jsem se rozhodla odložit spuštění elektronické evidence tržeb pro všechny vlny do 1. ledna 2023,“ uvedla Schillerová.

„Navrhnu vládě odložit start EET pro všechny vlny do 1. ledna 2023. V současné době je to jediné zodpovědné řešení,“ napsala Schillerová na sociální sítě.

Odklad se tak bude týkat nejen oborů, které již povinnosti on-line kontroly tržeb podléhají, ale bude se týkat také spuštění dalších fází EET pro obory, jež dosud státní on-line kontrole tržeb nepodléhaly.

To se týká například řemeslníků, lékařů, taxikářů, účetních nebo advokátů.

Původně měly být 3. a 4. vlna EET spuštěny 1. května letošního roku. Vláda však novelou zákona, kterou již podepsal i prezident, EET odložila.

Reagovala tím na jarní restriktivní protikoronavirová opatření, jimiž zavřela obchody, restaurace, hospody, kina, divadla, sportoviště a další provozovny.

EET v Česku odstartovala 1. prosince 2016, a to pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Samotná ministryně Schillerová dříve prohlásila, že EET bude platit již navždy.

„EET už nikdo nikdy nezruší, je nedílnou součástí naší ekonomiky,“ deklarovala Schillerová v listopadu 2019. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Podnikatelům zrušili do konce roku 2020 kontrolu tržeb EET. Zeman podepsal zákon

EET už nikdy nikdo nezruší, myslí si Schillerová. Do rozpočtu si příští rok slibuje přes 15 miliard