Kabinet schválil podporu pro podnikatele a živnostníky

Vláda dnes na mimořádném jednání schválila finanční podporu pro podnikatele a živnostníky. Ti mohou i při druhé vlně epidemie žádat o ošetřovné nebo kompenzační bonus. Schválení se dnes dočkalo taky prodloužení záručního programu COVID III a odklad EET na leden 2023. Po mimořádném jednání kabinetu to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Živnostníci mohou i při druhé vlně epidemie koronaviru žádat o ošetřovné. Bude ve výši 400 korun na den po celou dobu uzavření škol. Na podporu mají nárok rodiče dětí do deseti let. Žádosti bude stejně jako při první vlně podpory přijímat ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle šéfa resortu Karla Havlíčka (za ANO) bylo v tomto programu schváleno 190.000 žádostí za 2,2 miliardy korun.

Podmínky kompenzačního bonusu

Vláda zároveň schválila tzv. kompenzační bonus, tedy příspěvek 500 Kč denně pro podnikatele, kteří museli kvůli nejnovějším opatřením vlády uzavřít provozy nebo jim bylo zamezeno podnikání. Podmínkou pro získání bonusu je prokázání, že příjmy z podnikání jsou u žadatele větší než polovina příjmů. Žádosti bude možné podávat v době nouzového stavu, který byl vyhlášen od 5. října na 30 dnů. Žádost bude možné podat jako u předchozích příspěvků na finanční úřad e-mailem, datovou schránkou, prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO), prostřednictvím poštovních služeb nebo osobně.

Prodloužení COVID III

Dalším opatřením je prodloužení záručního programu COVID III minimálně do poloviny příštího roku. Česká republika chce přitom vyjednat s Evropskou komisí jeho prodloužení o celý rok.

Ministerstvo odhaduje, že opatření přijde veřejné finance na 3,9 miliardy korun, z toho dopad do státního rozpočtu bude 2,6 miliardy korun, na rozpočty obcí jedna miliardu korun a na rozpočty krajů 300 milionů korun.

Návrh novely zákona, který přijal kabinet, bude muset schválit ještě Parlament. (hof)