Počet nakažených koronavirem v Česku přeskočil v pátek poprvé magickou hranici 10 tisíc. Laboratoře za tento den zjistily 11 105 nakažených. Od začátku epidemie zemřelo s onemocněním covid-19 již celkem 1283 lidí. V ČR je v současnosti celkem 92 736 nakažených.

Dynamicky roste počet hospitalizovaných roste. Podle posledních údajů na webu ministerstva zdravotnictví je v nemocnicích 3120 pacientů s covidem, z toho ve vážném stavu je 551 z nich.

Od března se v Česku koronavirem nakazilo 160 112 lidí.

V říjnu (tedy za první polovinu měsíce) se přitom celkový počet už více než zdvojnásobil, když přibylo více než 89 tisíc případů.

Ve středu laboratoře zjistily 9544 případů, ve čtvrtek bylo zjištěno 9718 nově nakažených.

ČR má od počátku měsíce vyšší denní přírůstky než mnohem větší Německo. Téměř dvojnásobný je proti konci září počet úmrtí.

Počet hospitalizovaných s koronavirem už je na trojnásobku.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) uvedl, že počet nakažených bude přibývat ještě deset dní až dva týdny.

Koordinátor intenzivní péče v zemi Vladimír Černý v pátek prohlásil, že nejbližší týdny budou pro české zdravotnictví mimořádně náročné především pro zdravotníky, kolaps systému ale podle něho nehrozí.

Nejrychleji se nyní nemoc šíří v okrese Plzeň-sever, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno téměř 699 nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Následuje Příbramsko se 678 nakaženými a Uherskohradišťsko se 670 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.

Pod 200 má tento údaj aktuálně jen Mostecko a Chebsko. (sfr)