Demonstrace proti vládním opatřením se změnila v potyčky s těžkooděnci. Policie zadržela přes 100 lidí.

Demonstrace proti vládním protikoronavirovým opatřením v Praze na Staroměstském náměstí se zvrhla v bitky účastníků s policejními těžkooděnci. Protože bylo na místě více než povolených 500 lidí, radnice chtěla protest po hodině ukončit. To se však některým účastníkům nelíbilo, a proto zaútočili na zasahující policisty. Policie na výtržníky nasadila vodní dělo, přes 100 lidí zadržela. 

„Policisté zakročili až v okamžiku, kdy došlo k porušení zákona ze strany některých účastníků. Porušení Usnesení vlády ČR bylo řádně zadokumentováno a bude oznámeno příslušnému správnímu orgánu k vyřešení,“ napsal policejní prezident Jan Švejdar na Twitteru.

Podle pražského magistrátu se protestu účastnilo asi 2 tisíce lidí, většina navíc bez roušek. Povolený limit je přitom aktuálně kvůli koronavirové pandemii pouze 500.

Z tohoto důvodu se radnice po hodině rozhodla celou protestní akci ukončit. Fotbaloví fanoušci, kteří na avizovanou demonstraci rovněž dorazili z různých koutů ČR, začali odpalovat dělbuchy a na policisty házeli předměty jako třeba odpadkové koše.

Část protestujících se pak snažila prolomit policejní kordon v okolí Staroměstského náměstí.

Do potlačení nepokojů se zapojili těžkooděnci, psovodi, jízdní policie a vodní dělo. Desítky nejaktivnějších útočníků policie pozatýkala.

Zraněno bylo asi 20 lidí. Na místě zasahovalo několik záchranářských posádek a aktivován byl i traumaplán.

Premiér Andrej Babiš (ANO) počínání demonstrantů odsoudil na Twitteru.

„Jsem v šoku, jak bezohlední a sobečtí jsou někteří naši občané, kteří nedodržují nařízení vlády a ohrožují sebe i ostatní. Jsem pro jejich tvrdý postih,“ napsal.

Teď, když máme před sebou dva nejtěžší a nejsložitější týdny pro zvládnutí epidemie, jen zaměstnávají zdravotníky, záchranáře a policii, prostě profese, které potřebujeme fakt na úplně jiné činnosti. Zároveň jsem hrdý na vysoce profesionální postup Policie ČR, které děkuji,“ doplnil.

Účastníky akce zkritizoval i prezident Miloš Zeman.

Prezident republiky Miloš Zeman rozhodně podpořil zásah Policie České republiky proti fotbalovým chuligánům a odsoudil ty demonstranty, kteří nedodrželi při demonstraci protivirová opatření,“ napsal mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru. (pel)