Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) rozdělilo na uplatnění osob starších 50 let na trhu práce během let 2016 až 2018 celkem 6,5 miliardy korun. Šetření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) však ukázalo, že stát nevyhodnotil reálné dopady projektů. Není tak jasné, zda podpořené osoby po ukončení projektů nalezly adekvátní uplatnění na trhu práce. Kromě toho chybí v Česku strategie, která by se zabývala stále podstatnější podporou politiky přípravy na stárnutí.

NKÚ o tom informoval na webu.

Kontroloři se zaměřili na vzorek 12 projektů v hodnotě 326 milionů korun, které zajistily minimálně na období šesti či dvanácti měsíců práci pro 2 236 osob.

Peníze z operačního programu „Zaměstnanost 2014–2020“ měly být využity například na vzdělávání, rekvalifikace či vznik po určitou dobu dotovaných pracovních míst, na nichž by měl člověk po ukončení podpory zůstat, nebo by mu tato zkušenost měla pomoci najít si adekvátní uplatnění.

„Kontrolovaný vzorek ukázal, že projekty po dobu svého trvání měly smysl a výsledky, reálný efekt po jejich ukončení však MPSV nesledovalo tak, aby bylo jasné, zda a jak z dlouhodobého pohledu lidem pomohly,“ napsal NKÚ.

Příjemci podpory, často obecně prospěšné společnosti či spolky, které zprostředkovávají pracovní místa, nemají podle kontrolorů možnost zjišťovat uplatnění osob po ukončení projektu.

„Výjimkou je Úřad práce ČR jakožto jeden z příjemců, u kterého lze vysledovat alespoň to, zda se osoba vrátila do jeho evidence. U jednoho z prověřovaných projektů se do ní do 12 měsíců vrátila ze 110 osob jedna třetina klientů, tedy 37 osob. U druhého pak čtvrtina klientů – 134 z celkového počtu 531 osob,“ konstatovala kontrola.

NKÚ zároveň připomněl, že tzv. politika přípravy na stárnutí se s ohledem na proměnu věkové struktury obyvatelstva stává stále důležitější. Kromě podpory zaměstnávání starších osob zahrnuje například vzdělávání či zdravotní nebo sociální témata.

Ministerstvo práce a sociálních věcí sice v srpnu 2019 předložilo návrh možné strategie, ale až do skončení kontroly žádnou strategii k této politice neschválila.

„Přitom podíl osob nad 50 let v populaci roste. Mezi lety 1993 a 2018 vzrostl o 43 procent z přibližně 2,9 milionu na 4,1 milionu a tento trend má podle predikcí Českého statistického úřadu pokračovat,“ uzavřel Nejvyšší kontrolní úřad. (pel)