Ministerstvo vnitra chystá novelu zákona o krizovém řízení. Resort by tak mohl veřejnosti tajit informace v případě krize. (Ilustrační foto: Twitter Jan Hamáček)

Hamáčkovo ministerstvo vnitra připravuje novelu krizového zákona, která má omezit, na co se lidé budou moci státu zeptat. V praxi by tak lidem de facto mohly být utajovány informace, na které nyní mají nárok na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. 

Upozornil na to server iRozhlas.cz.

„Informace, jejichž zveřejnění by mohlo ohrozit účinnost krizových opatření, se neposkytují.“ Tak by měl vypadat nový paragraf.

Návrh navíc obsahuje i prodloužení lhůt, během kterých mají úřady povinnost odpovědět.

Podle spoluautora zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřicha Kužílka je ale formulace o informacích příliš vágní. Jde podle něj „o reakci na dotazy médií a jejich snahu získat od příslušných ministerstev rychlé a pravdivé informace o vývoji pandemie“.

Kužílek tak narážel na kritiku, které čelí ministerstvo zdravotnictví i Ústav zdravotnických informací a statistiky. Oba úřady v minulosti zatajovaly informace o vývoji pandemie.

Dále Kužílek upozornil, že úřady volných formulací budou zneužívat, přičemž by se stát měl snažit spíše o opak.

Jak připomněl iRozhlas.cz, nejde o první snahu ministerstva vnitra pod vedením Jana Hamáčka (ČSSD) o omezení přístupu k informacím.

Resort nedávno vyhověl Kanceláři prezidenta republiky, aby o stížnostech na neposkytnutí informací podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím, nerozhodoval Úřad pro ochranu osobních údajů. (pel)