Roušky budou od středy 20. října povinné i venku a v autech, informovala vláda. (Ilustrační foto)

Od středy si lidé v Česku budou muset nasadit roušky venku, pokud bude člověk blíže než dva metry k jinému. Zakrytí dýchacích cest bude povinné nově i v autech. Nařízení platí od 21. října. V pondělí laboratoře odhalily 8 076 nově nakažených koronavirem. 

Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví.

„Nově platí povinnost nosit roušky na veřejně přístupných místech v zastavěném území obce. Neplatí, pokud jste od ostatních lidí dál než 2 metry, sportujete nebo jste se členy vaší rodiny,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) na Twitteru.

Od středy si lidé budou muset nasadit roušky i v automobilech, pokud jedou s někým, kdo není členem společné domácnosti.

Výjimky zůstávají stejné jako pro nošení roušek v budovách, platí například pro děti do dvou let a ve školkách, pro dětské domovy, osoby s poruchou intelektu, domovy pro seniory a další pobytové sociální služby, soudce nebo ústavní činitele.

Nemusí je mít také herci, tanečníci, moderátoři nebo přednášející, nutné nejsou také při focení portrétu nebo natáčení.

Doposud platí povinnost mít nasazenu roušku ve všech vnitřních prostorách budov kromě domácnosti nebo ubytování, ve vozech a na nástupištích hromadné dopravy.

Zdravotnická zařízení následné a dlouhodobé péče a pobytová sociální zařízení budou mít povinnost vyčlenit lůžkové kapacity pro klienty s covid-19.

Ze zákazu provozu školských zařízení budou nově vyňaty i praktické vyučování a praktická příprava žáků a studentů zdravotnických oborů.

Aktuálně je v ČR podle údajů ministerstva zdravotnictví potvrzeno 105 541 případů nemoci covid-19.

Od počátku pandemie v ČR v březnu se dosud nakazilo 181 962 lidí.

V nemocnicích je nyní hospitalizováno kvůli koronaviru 3 721 lidí, z toho 589 je v těžkém stavu. (pel)