Babiš chce odvolat Prymulu z funkce. Prezident Zeman váhá: Prymulu plánuje vyznamenat. (Ilustrační foto)

Premiér Andrej Babiš chce odvolat ministra zdravotnictví Prymuly z vládní funkce v případě, že ministr nerezignuje z vlastní vůle. Odchod z funkce zpochybňuje prezident Zeman, který plánuje udělit Prymulovi státní vyznamenání za zvládnutí jarní vlny koronavirové pandemie. Babiš, předseda hnutí ANO, požaduje také politický konec šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka.

Babiš už požádal ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO), aby rezignoval na svou funkci.

Pokud tak neučiní, odvolá ho Babiš sám, oznámil.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) byl přistižen bez roušky v restauraci na pražském Vyšehradě, která měla být – stejně jako ostatní restaurace v ČR – uzavřena kvůli koronavirové epidemii.

Podle předsedy vlády tímto jednáním Prymula zásadně pochybil.

Chování ministra v době, kdy jsou restaurace podle nařízení vlády s ohledem na koronavirovou epidemii uzavřené, je podle Babiše šokující a katastrofální a nedá se prý omluvit.

Ve chvíli, kdy vláda po lidech žádá nošení roušek dokonce i v autě, omezuje jejich pohyb a zavírá obchody a restaurace, musí jít ministři příkladem, zdůraznil Babiš.

„Nemůžeme kázat vodu a pít víno,“ podotkl.

Babiš bude o změně ministra zdravotnictví jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident však o tomto kroku, tedy o odvolání Prymuly z funkce, vyjádřil pochybnosti.

Babiš už za Prymulu hledá náhradu. Věří, že nástupce vybere ještě v pátek, aby se mohl účastnit pondělního jednání vlády.

Mluvil již dokonce se dvěma kandidáty. Vyloučil však, že by se do funkce mohl vrátit předchozí ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Babiš také požádal Jaroslava Faltýnka od odstoupení z funkce prvního místopředsedy hnutí ANO.

„Naše vláda si nemůže dovolit ztratit další důvěru, my tu všichni bojujeme s plným nasazením, i ministr bojoval.“

„Je to bezpochyby odborník a já mu za práci děkuji, ale toto se nemělo stát,“ konstatoval předseda vlády na konto Romana Prymuly.

„Musíme jít příkladem a nařízení dodržovat. Tady platí – padni, komu padni,“ uzavřel Babiš.

Ministr Prymula následně oznámil, že nehodlá sám rezignovat. Pozměnil i svoje vysvětlení týkající se inkriminované schůzky v uzavřené restauraci. Na tiskové konferenci prohlásil, že žádné opatření neporušil, protože se nescházel přímo v restauraci nýbrž v soukromých prostorách. Rezignovat z funkce ministra proto nehodlá.

Schůzka, které se vedle Faltýnka a Prymuly účastnil i ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant, se podle Prymuly uskutečnila v soukromých prostorách vyšehradské kapituly, do které prý ministr pouze přes restauraci prošel.

Jak již dříve avizoval prezident republiky Miloš Zeman, Prymulovi chce letos udělit nejvyšší státní vyznamenání, tedy Řád bílého lva, a to za zvládnutí první vlny koronavirové epidemie v Česku. (sfr)


VÍCE O DŮVODECH PRYMULOVA ODVOLÁNÍ ČTĚTE ZDE:

Koronavirový skandál vlády: Ministr Prymula byl přistižen bez roušky v zavřené restauraci