NATO vytvoří v Německu vesmírné velitelství, které má chránit alianční družice před útoky Číny či Ruska. (Ilustrační foto)

NATO vytvoří nedaleko Česka vesmírné velitelství, které má chránit spojenecké družice před útoky Číny či Ruska. Toto nové středisko vesmírných operací NATO vznikne na základně v německém Ramsteinu. Dohodli se na tom ministři obrany Severoatlantické aliance.

Cílem vytvoření nového vesmírného velitelství NATO v Německu je snaha o zlepšení ochrany aliančních satelitů před možnými útoky protivníků.

„Loni jsme vyhlásili vesmír za další operační doménu NATO. Nyní jsme podnikli další významný krok,“ oznámil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

NATO se již loni dohodlo na tom,že začne provádět společné operace i na oběžné dráze planety Země.

V novém středisku při letecké základně v Německu by měli působit vojenští experti, kteří budou poskytovat podporu budoucím vesmírným aktivitám aliance. Budou například vyhodnocovat možné hrozby a poskytovat informace o tom, jak jim čelit.

Na oběžné dráze Země se dnes pohybuje zhruba dva tisíce družic. Z toho asi polovina patří členským zemím NATO.

Čína i Rusko vyvíjejí zbraně použitelné ve vesmíru. Ty by mohly být schopny vyřadit z provozu „nepřátelské“ družice. Satelity většinou slouží k navigaci, k předpovědím počasí, ale také k navádění zbraní užívaných na dálku.

„Velmi nás znepokojuje, že například Rusko a Čína vyvíjejí zbraně, schopné ničit satelity. To by mohlo mít vážné dopady na civilní i vojenské kapacity,“ varoval šéf NATO. (sfr)