Pirátský šéf Ivan Bartoš se chystá na funkci předsedy vlády ČR.

Pirátský šéf Ivan Bartoš se chystá převzít funkci předsedy vlády ČR, pokud Piráti v koalici se STAN vyhrají blížící se volby do Poslanecké sněmovny. Lídr Pirátské strany to uvedl pro Právo. Bartoš podle svého vyjádření chce být lídrem volební koalice se STAN a následně i příštím premiérem.

Bartoš v rozhovoru pro Právo potvrdil, že do sněmovních voleb chtějí jít Piráti v koalici s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) s tím, že v případě výrazného úspěchu je pak připraven se stát předsedou vlády ČR.

V aktuálních průzkumech preferencí mají Piráti v součtu se STAN dohromady zhruba 24 až 29 procent. v případě takového volebního zisku by to zřejmě Bartoše jako lídra volebního Pirátů předurčovalo k tomu, aby aspiroval na funkci premiéra vlády.

„Budu-li lídrem a výrazně uspějeme, tuto výzvu přijmu,“ uvedl Bartoš.

Piráti představili analýzu předvolební koalice se STAN. Nyní se jí zabývá členská základna.

„Na pirátském fóru probíhá živá diskuse se zhruba třemi až čtyřmi tisíci diskusními vlákny a je tam spousta různých anket. Nicméně o věcech se rozhoduje jednáním patřičných orgánů krajského fóra nebo celostátního fóra,“ podotkl Bartoš.

„Naše analýza popisuje slabé i silné stránky takovéto spolupráce, zda by existovala společná vize. Od 15. října je ve vnitrostranické diskusi tak, jak nám bylo původně zadáno. Celostátní fórum má od předsednictva hlasovatelné stanovisko, které vychází z této analýzy a má i parametry pro vyjednávání o koalici se STAN,“ vysvětlil.

Pokud se celostátní fórum Pirátů pro tuto možnost rozhodne, úkolem pro republikové předsednictvo by bylo vstoupit do jednání s hnutím STAN o možnosti koalice.

Podle Bartoše má i hnutí STAN odhlasováno svým celostátním výborem, že vedení má vstoupit do jednání s Piráty.

„Předpokládám, že pokud bude v rámci vyjednávání se STAN dodrženo vše, co tam je dáno, že by to ke spolupráci mohlo spět. Podmínkou je souhlas 60 procent hlasujících,“ doplnil šéf Pirátů.

Lídr Pirátů by se měl stát i lídrem předvolební koalice se STAN a následně kandidátem na premiéra.

„Jako silnější strana vstoupíme do případného jednání s tím, že celostátní lídr koalice bude z pirátské strany. Ostatně si myslím, že to vnímá STAN stejně,“ potvrdil Bartoš. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Vláda ztrácí podporu: ANO se dál propadá. ČSSD a KSČM by se do sněmovny ani nedostaly