Firma Prymulovy dcery Medimun získala dotaci ministerstva průmyslu a obchodu k výrobě dezinfekce. Podnik přitom dosud vůbec nevydělával.

Firma Medimum, kterou vlastní dcera ministra zdravotnictví Kateřina Prymulová, získala v srpnu dotaci z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Více než 650 tisíc korun má putovat na výrobu dezinfekce, která se v souvislosti s pandemií koronaviru stala žádaným a mnohdy nedostatkovým zbožím. Podnik se přitom doteď utápěl ve ztrátě a vykazoval jen minimální činnost. 

Informoval o tom server Euro.cz.

Podle mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánky Filipové tvoří dotace polovinu plánované investice.

„Díky finanční podpoře bude moci příjemce vyrábět dezinfekci, což posílí jeho konkurenceschopnost,” sdělila mluvčí.

Společnost Medimun byla založená už v roce 2003, dlouhé roky ji vlastnila Prymulova manželka Ruslana. Ministrova dcera Karolína je ve vedení od roku 2017.

Podnik se dlouhodobě utápěl ve ztrátách. Navíc vykazoval minimální, anebo žádnou činnost. Čistý zisk firma vykázala až loni ve výši tisíc korun při obratu 180 tisíc korun.

Kateřina Prymulová ani její otec se k věci nechtěli vyjádřit.

„Cílem projektu je vyrábět zdravotní dezinfekční prostředky využitelné v nemocnicích a dalších zdravotních zařízeních na vlastních výrobních technologiích s dostatečnou kapacitou, která splňuje poptávané množství na trhu. Dílčím cílem je nákup vybraných strojů a technologií a uvedení do provozu. Druhým dílčím cílem je uvedení dezinfekčních prostředků do výroby na vlastních výrobních technologiích,“ je uvedeno na stránkách firmy.

Prymulova dcera dříve byla majitelkou také firmy Biovomed, která zpracovávala klinické výzkumy pro společnosti z celého světa. Server připomněl, že kvůli napojení na Biovomed odvolal v červnu 2016 tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) Prymulu z čela Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Prymula to označil za zástupný problém, důvodem k odvolání podle něj byly osobní spory s Němečkem.

Firma Medimun obdržela dotaci během Prymulova působení na postu vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Šéfem resortu zdravotnictví ho prezident Miloš Zeman jmenoval 21. září. Na základě fotek deníku Blesk, které zachytily Prymulu, jak odchází bez roušky v noci z restaurace, která měla být v tu dobu podle vládního nařízení zavřená, premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl v pátek 23. října Prymulovo odvolání. (pel)

Koronavirový skandál vlády: Ministr Prymula byl přistižen bez roušky v zavřené restauraci

Prymula ve funkci skončí, potvrdil Babiš po jednání se Zemanem. Ten odvolání přijme