Premiér Babiš a ministryní financí Schillerovou šli škemrat do Senátu, aby zrušil vyšší slevy na poplatníka. Pro obce a kraje nabídli 20miliardovou kompenzaci. (Foto: Redakční koláž)

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) šli vyjednávat do Senátu, aby ze schváleného daňového balíčku vyjmul zvýšení slevy na poplatníka a vrátil zákon zpátky poslancům. Babiš navrhl senátorům kompenzovat výpadky příjmů obcí a krajů 20 miliardami korun, což dosud vládní kabinet odmítal. Podle Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) samosprávy přijdou kvůli daňovému balíčku dohromady o 44 miliard korun. 

Na jednání se ⁦Senát ČR přišli Andrej Babiš a Alena Schillerová s návrhy: Kompenzace obcím a krajům. Upřednostnění zrušení superhrubé mzdy a daní 15 % a 23 % před slevou na dani. Snížení výpadku příjmů o 35 mld. Řešení přijatelné pro Senát i PS se bude hledat těžko,“ okomentoval schůzku senátor Miloš Vystrčil (ODS).

Jednání nakonec muselo proběhnout prostřednictvím videokonference, protože Vystrčil je v preventivní karanténě kvůli koronaviru.

Věcné a konstruktivní jednání se zástupci Senátu a jeho předsedou Milošem Vystrčilem. Náš společný cíl je jasný: Napravit chybu sněmovny a schválit takovou podobu daňového balíčku, která bude výhodná pro zaměstnance, zaměstnavatele, živnostníky, ale i města a obce,“ napsala Schillerová na Twitter. 

Zvýšení slevy na poplatníka, které bylo chybně schváleno společně se snížením daně z příjmu, by podle ní mělo být naopak ze zákona vyňato.

Sněmovnou minulý týden prošlo zrušení superhrubé mzdy, nové sazby na daň z příjmu činící 15 a 23 procent a také zmíněná změna výše základní slevy na poplatníka.

Babiš a Schillerová nyní požadují po Senátu, aby ze schváleného daňového balíčku vyjmul zvýšení slevy na poplatníka a vrátil zákon zpátky poslancům.

Obě opatření společně by znamenala pro veřejné rozpočty výpadek ve výši 130 miliard korun. Obce a kraje přijdou kvůli schválenému daňovému balíčku dohromady o 44 miliard korun, oznámilo Sdružení místních samospráv.

Propočty Českomoravské komory odborových svazů jsou přitom ještě pesimističtější, počítají s poklesem až o 40, respektive 47 miliard.

Babiš očekává, že chystaný daňový balíček sníží příjmy obcí asi o 20 miliard korun. Navrhuje proto kompenzace ve výši 20 miliard korun. Kraje, které by podle původního návrhu přišly o 7,1 miliardy korun, by na kompenzaci dostaly 5 miliard. Daňový balíček však takový návrh neobsahuje, vláda by ho musela do změn zapracovat. (pel)

Schillerová chce po senátorech zrušit schválené zvýšení slevy na poplatníka

Sněmovna schválila návrh na zrušení superhrubé mzdy

Daňový balíček připraví obce o 32 miliard korun, spočítal svaz. A připočíst se musí i další ztráty