Kauza chemického zamoření řeky Bečvy nezapadla. Poslanec Petr Gazdík (STAN) a náměstkyně zlínského hejtmana Hana Ančincová (Piráti) nabídli odměnu ve výši 100 tisíc Kč svědkovi, který pomůže odhalit viníka ekologické havárie na Bečvě. Řeku Bečvu pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku v září zamořil vypuštěný kyanid.

Politici jsou připraveni dát peníze ze svých soukromých odměn.

Ančincová vyzvala případného svědka, který má informace o viníkovi, aby kontaktovat policii, případně se obrátil na ni či Gazdíka, ať už osobně, nebo přes e-mail (becvuresimeted@gmail.com).

„Věřím, že by mu mohl být přidělen rovněž statut utajeného svědka, pokud by k tomu byly splněny podmínky,“ vysvětlila Ančicová.

Gazdík kritizoval, že vyšetřování havárie na Bečvě trvá dlouho.

S tím, že kolem kauzy existuje řada pochybností a nejasných otázek, na které ministr životního prostředí Richard Brabec   údajně odmítá dát veřejnosti odpovědi.

Podle Gazdíka to vzbuzuje oprávněné pocity, že se ministr Brabec snaží vše ututlat.

Brabec slíbil trvalý monitoring vody

Ministr životního prostředí Richard Brabec jednal ve Valašském Meziříčí se starostou Robertem Stržínkem (ANO), policií, hasiči, rybáři, zástupci České inspekce životního prostředí i Povodí Moravy.

Konstatoval, že je sám velmi nespokojený s tím, jak dlouho vyšetřování havárie na Bečvě trvá.

Poukázal však na to, že pro pozdější neprůstřelnost důkazů u soudu je potřeba, aby byly co nejlépe podložené a mohly se o ně orgány činné v trestním řízení opřít.

„Nedokážu si představit, že by se viník nenašel, padni komu padni,“ prohlásil Brabec.

Z jednání vyplynulo, že by na řece Bečvě měl být trvalý monitoring kvality vody.

V plánu je i vytvoření seznamu všech výpustí do toků a vyjasnění kompetencí složek zasahujících při událostech, jako byla právě ekologická havárie na Bečvě.

Kyanid vypustil do řeky Bečvy neznámý pachatel 20. září.

Případ nadále vyšetřují kriminalisté ze Vsetína.

Havárie zasáhla řeku Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na 40 kilometrech toku. Uhynulo více než 40 tun ryb. (sfr)