Nastupující prezident USA Joe Biden už připravil soubor opatření, která budou stát v přepočtu téměř 41 bilionů korun.

Nastupující prezident USA Joe Biden představil balík na pomoc americké ekonomice. Jeho opatření budou daňové poplatníky stát 1,9 bilionu dolarů, tedy v přepočtu zhruba 40,8 bilionů korun. Více než dvojnásobně se pak zvýší federální minimální mzda, která bude nově činit 15 dolarů (323 korun) za hodinu.

Peníze chce směřovat na boj s pandemií koronaviru. Hodlá také ulevit domácnostem a pokusit se nastartovat růst ekonomiky.

Na zesílení boje s koronavirovou pandemií je v Bidenově balíčku připraveno 415 miliard dolarů (8,9 bilionu korun). Tyto prostředky mají být použity na urychlení vakcinačního programu, ale i na opatření, která by umožnila rychlejší návrat žáků do škol.

Zhruba 1 bilion dolarů (21,5 bilionu korun) má jít na přímou pomoc americkým domácnostem.

Dalších celkem 440 miliard dolarů (9,5 bilionu korun) chce Biden poslat menším podnikům, které byly nejvíce zasaženy pandemií koronaviru.

Američané mají nad rámec již schváleného jednorázového koronavirového příspěvku ve výši 600 dolarů (12.900 korun) obdržet dalších 1400 dolarů (30.100 korun).

Dávky v nezaměstnanosti se až do září zvýší o 100 dolarů na 400 dolarů týdně (8605 korun).

Biden plánuje zahájit působení v Bílém době velkým ekonomickým stimulem, který by umožnil rychlé plnění jeho krátkodobého politického programu, kterým je nastartovat ekonomiku a dostat pod kontrolu koronavirovou nákazu.

Koronavirová pandemie připravila v USA o život více než 385 tisíc lidí.

Biden nastoupí do funkce prezidenta USA 20. ledna.

Uvedená ekonomická opatření začne Kongres projednávat co nejdříve. Bidenova Demokratická strana má většinu v obou komorách amerického parlamentu. (sfr)