Rok 2020 byl nejteplejším rokem v dějinách měření teploty na Zemi, informovala americká NASA. Naopak, americký Úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) uplynulý rok vyhodnotil jako nepatrně chladnější než dosud rekordní rok 2016.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) také upozornil na loňské silné hurikány a mohutné lesní požáry.

Bez ohledu na rozdílnosti se však data obou agentur shodují v tom, že Země se vlivem spalování fosilních paliv a dalších lidských aktivit dlouhodobě ohřívá.

Sedm nejteplejších let v dějinách měření bylo zaznamenáno od roku 2014. Deset nejteplejších let se vtěsná do posledních 15 let.

Kvůli obrovskému množství skleníkových plynů vypouštěných do atmosféry budou průměrné teploty podle vědců nadále růst.

Rekordně teplý rok 2020 (podle NASA) nastal navzdory současnému pravidelně se opakujícímu klimatickému jevu La Niňa, který planetu mírně ochlazuje.

Průměrná rozloha ledové pokrývky v Arktidě činila loni 10,17 milionu čtverečních kilometrů, což je čtvrtá nejnižší hodnota od začátku měření.

Oceány se zároveň „exponenciálně oteplují“, zdůraznila agentura NOAA. Podle ní byla pouze v předchozích dvou letech teplota moří vyšší než v roce 2020.

Ohřívání atmosféry i vod způsobuje tání ledovců, což zvyšuje hladinu moří a zároveň dává vzniknout větším a ničivějším bouřím. Spojené státy v loňském roce zasáhly mohutné hurikány na atlantickém pobřeží.

Lesní požáry způsobené dlouhými suchy zdevastovaly rozsáhlé oblasti v Kalifornii a Austrálii. (sfr)