Vakcína proti covidu-19 možná může i ublížit. Norsko řeší případy úmrtí 23 seniorů po očkování. Jestli za to může vakcína Pfizer-BioNTech, zatím tamní lékaři nevědí. Nyní se snaží zjistit, zda ke zhoršení jejich stavu a následné smrti nepřispěla reakce na očkovací látku. 

„Zprávy naznačují, že časté nežádoucí reakce na vakcíny typu mRNA, jako je horečka a nevolnost, mohly přispět k smrtelným následkům u některých pacientů s křehkým zdravím,“ upozorňuje hlavní lékař Sigurd Hortemo ve zprávě Norské agentury pro léčivé přípravky.

Norské úřady zaznamenaly celkem 23 úmrtí nahlášených v souvislosti s očkováním proti koronaviru. Pitva potvrdila, že vedlejší účinky vakcín ve spojení s dalším závažným onemocněním vedla ke smrti u nejméně 13 seniorů.

Odborníci všechna úmrtí, ke kterým dojde krátce po očkování, náležitě prošetří.

Ke všem úmrtím došlo u klientů v pečovatelských domech, přičemž všem z nich bylo přes 80 let.

Norský ústav veřejného zdraví proto aktualizoval průvodce očkováním o některá doporučení týkající se slabých a starších osob.

Některým seniorům už nově očkování doporučováno není, rozhodnutí bude individuálně na lékařích.

V Norsku dostalo od konce prosince vakcínu od firem Pfizer a BioNTech či od společnosti Moderna více než 42 tisíc lidí. Stejně jako v dalších zemích šli jako první na řadu lidé nad 80 let, pečovatelé z domovů seniorů nebo zdravotníci. (pel)

Vakcinační fiasko: Česko je v očkování téměř nejhorší v celé EU