Česká módní značka Pietro Filipi chce propustit všechny zaměstnance. (Foto: Forum Nová Karolina)

Český módní řetězec Pietro Filipi hodlá propustit všechny zaměstnance ze svých 23 poboček. Pracovníci v lednu den před výplatou dostali dopis s oznámením, že jsou bez práce i bez peněz. Protože podniku kvůli koronavirové krizi a nahromaděným dluhům hrozí insolvence, propuštění nedostanou už ani prosincovou výplatu a ani odstupné. 

Informoval o tom deník Blesk.

„Pracovní poměry s vámi budou ukončeny,“ napsal podle deníku pracovníkům personální ředitel firmy Jan Zipser.

Z dopisu dále plyne, že oděvní firma je v bezvýchodné situaci, která zřejmě skončí insolvencí, konkurzem a zánikem společnosti. Zaměstnance tak čekal další šok.

„Společnosti Pietro Filipi Stores nezbývají finanční prostředky na účtu, a tak bohužel nebudeme schopni uhradit mzdy za prosinec roku 2020 a ani za následující měsíce,“ uvedl.

Zadlužený podnik navíc zaměstnancům hrozí, že pokud neodejdou hned sami na dohodu, propustí je sama na konci března z organizačních důvodů. Až do propuštění jim ale nevyplatí žádné peníze.

„Vznikne vám nárok na odstupné. To sice nebude vyplaceno, ale od 1. února 2021 se můžete přihlásit na pracovní úřad. Tam můžete požádat o kompenzaci odstupného,“ napsala firma.

Podle zjištění serveru E15.cz holding C2H podnikatele Michala Mičky, do které spadá i síť obchodů Pietro Filipi, oznámil loni v prosinci svým věřitelům a držitelům jejích dluhopisů, že se chystá vstoupit do insolvenčního řízení.

Značka Pietro Filipi se potýkala s finančními problémy ještě před loňským vypuknutím pandemie koronaviru. Na konci roku 2019 měla závazky po splatnosti vůči dodavatelům přes 70 milionů korun a neplnila podmínky bank. (pel)