AstraZeneca znovu nesplní sliby. Společnost není schopná dodat státům EU původně nasmlouvané množství vakcín.

Britsko-švédský výrobce AstraZeneca údajně nedodá do Evropské unie (EU) ve 2. čtvrtletí slibované dodávky vakcín proti covidu-19. Státům prý pošle jen půlku původně domluvených dávek. Společnost nicméně zprávu později popřela s tím, že plánuje dodat vakcíny v plné výši, tedy 180 milionů dávek. 

S informací o výpadku dodávek přišla zahraniční agentura, která se odvolává na své zdroje v Bruselu.

Farmaceutická společnost AstraZeneca později nicméně zprávy popřela s tím, že plánuje dodávku vakcín v plné výši, tedy 180 milionů dávek, informoval Radiožurnál.

Podnik v oficiálním prohlášení uvedl, že se snaží navýšit výrobu, aby mohl dodat všechny nasmlouvané dodávky. Podle zdroje z Bruselu však při jednáních sdělil, že „ve 2. čtvrtletí dodá méně než 90 milionů dávek“.

Evropská komise tvrzení odmítla komentovat.

Už v 1. čtvrtletí bylo nasmlouváno celkem 90 milionů dávek, AstraZeneca však byla schopná nakonec dodat pouze 40 milionů.

Kolem 30 milionů dávek pak měla firma doručit již na konci loňského roku, z těch však nakonec nebyly doručeny žádné, protože její preparát v té době nebyl schválen evropskými regulačními úřady.

Evropská unie si loni v létě přisvojila pravomoc nakoupit vakcíny centrálně pro všechny členské země.

Na začátku letošního ledna Evropská komise přiznala problémy se zajišťováním vakcín. Očkovacích látek je prý málo, tvrdí Brusel. Vinu za neutěšený stav svedl na výrobce vakcín.

V Evropě navíc kvůli vakcíně AstraZeneca v lednu vypukly spory mezi EU a Velkou Británií kvůli nerovnostem v dodávkách očkovacích látek.

Jak dříve připomněly Novinky.cz, Brusel investoval do urychleného vývoje a výroby vakcíny 2,7 miliardy eur (70 miliard korun), z čehož valná část putovala právě britské společnosti.

AstraZeneca se v srpnu dohodla na tom, že EU dodá 300 milionů dávek, ale to není schopna splnit. EU přitom za to předem zaplatila 298 milionů liber (8,75 miliardy korun).

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nyní vyzvala ředitele AstraZeneca Pascala Sorioto, aby společnost dodržela své závazky.

Nedostatek vakcín by tak mohl nabourat plán EU naočkovat do léta 70 procent dospělé populace.

Vedle nedostatku vakcín se Česko potýká i s problémem kolem již získaných vakcín od firmy AstraZeneca. Očkovací centra v ČR se setkávají s odmítáním těchto vakcín, protože starší lidé mají strach, že vakcína není účinná.

Bylo proto rozhodnuto, že prioritně budou touto vakcínou naočkováni učitelé a další pracovníci ze školství.

V Česku začalo očkování 27. prosince 2020. K 23. únoru (20:00) bylo v Česku provedeno 581 542 očkování, z toho 220 942 osob už dostalo i druhou dávku, což jsou asi 2 procenta obyvatel.

Očkování v Česku přitom částečně brzdí i stát, který není schopný včas zajistit distribuci očkovacích látek. Během samotného úterý bylo naočkováno 16 663 lidí. (pel)

Učitele v Česku začne stát přednostně očkovat. Dostanou nechtěnou vakcínu AstraZeneca

Česko dostane tento týden 196 tisíc dávek vakcín. Naočkováno bylo zatím přes 200 tisíc lidí

V Evropě vypukla bitva o vakcíny mezi EU a Británií kvůli nerovnoměrným dodávkám