Stát začne odmítanými vakcínami AstraZeneca prioritně očkovat učitele a další pracovníky ve školství. (Ilustrační foto)

Učitele v Česku začne stát přednostně očkovat. První etapa registrací učitelů i nepedagogů má podle ministerstva začít v sobotu 27. února. Pracovníci ve školství dostanou nechtěnou vakcínu AstraZeneca, kterou kvůli účinnosti odmítají někteří senioři. 

Oznámilo to ministerstvo školství, které do škol zaslalo manuál k prioritnímu očkování školských pracovníků.

Ve čtvrtek by pak vzdělávací ústavy měly do datových schránek dostat unikátní kódy, kterými se při registraci bude kontrolovat profese. Vybírat vhodné kandidáty k vakcinaci budou vybírat ředitelé škol.

Zájemci o vakcínu se budou k samotnému očkování přihlašovat sami a budou tak muset předložit i potvrzení o práci ve škole.

V 1. etapě by nejprve měli přijít na řadu lidé od 55 let, pracovníci zajišťující provoz školek, speciálních škol, výchovných ústavů, prvních a druhých tříd základních škol a školských poraden.

Dále budou mít na vakcinaci nárok i učitelé a nepedagogové, kterých by se v březnu mělo týkat plánované obnovení prezenční výuky části středoškoláků, žáků konzervatoří, vyšších odborných škol a 9. tříd základních škol.

Očkování bude sice dobrovolné, ale ministerstvo ho školským pracovníkům důrazně doporučilo kvůli potřebě ochrany učitelů před covidem-19 i s ohledem na společenské postavení a vliv pedagogů ve společnosti.

Zaměstnancům škol by se měla podávat vakcína AstraZeneca, kterou kvůli pochybnostem o její účinnosti odmítají někteří senioři. (pel)