Lidé na home office, na které zatím koronavirová krize a vládní opatření nedopadly, by měli odevzdávat 20 až 30 procent své mzdy potřebnějším. Uvedl to předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v diskuzním pořadu TV Prima. Za jeho slova se na něj však okamžitě začala valit kritika, proto upřesnil, že hovořil o zaměstnancích veřejného sektoru.

„Já vím, že teď řeknu něco, co se velké většině občanů nebude líbit. Skutečně si myslím, že pokud tady máme dva miliony lidí, dva miliony válečníků, kteří nikdy vlastně po zemi nic nechtěli – sami měli otevřenou hospodu, cestovní kancelář, maloobchod nebo cokoliv jiného a teď lezou po kolenou a my (ostatní) máme všechno a nic necítíme, tak si myslím, že v nějakém okamžiku by to mělo být tak, že část prostředků, které dostáváme, dostanou oni,” prohlásil Vystrčil.

Dále řekl, že lidé na home office by v modelovém případě dostali třeba 70 nebo 80 procent měsíčního výdělku, zbytek by museli odevzdat lidem z postižených profesí.

Dodal, že „není možné, abychom si nebyli schopni uvědomit, že když je nepodržíme, že taky zahyneme”.

Za jeho slova se na něj však okamžitě začala valit kritika, proto upřesnil, že hovořil o zaměstnancích veřejného sektoru.

„To jsem si to zavařil. Jediné, co jsem chtěl v CNN Prima News říci, bylo, že není možné, aby účet za pandemii zaplatila jen určitá skupina lidí, ale že by se na tom měli prostřednictvím sdílené solidarity podílet i zaměstnanci veřejného sektoru. Omlouvám se za nepovedené vyjádření,“ napsal Vystrčil na Twitter. (pel)