Policie začala v Česku hlídat vládní zákaz cestování mezi okresy. Kontroluje řidiče i cestující ve vlaku.

Tisíce policistů rozjely kontroly pohybu lidí na hranicích okresů. Namátkově zastavují řidiče a zjišťují, zda mají povolení pro vstup. Česko bojuje s pandemií už přesně 1 rok. První případ nákazy covidem-19 se v zemi objevil 1. března loňského roku. 

Vláda svým rozhodnutím na základě nového nouzového stavu omezila od pondělí 1. března 2021 na tři týdny pohyb na území České republiky. Fakticky tak v praxi lidem zakázala opouštět území okresů.

Celkově bude ke kontrolám nasazeno kolem 30 tisíc příslušníků ozbrojených složek. Oznámil to 1. náměstek policejního prezidenta genmjr. Martin Vondrášek na tiskové konferenci.

Kromě policistů bude na dodržování nových státních restrikcí dohlížet i 5 tisíc vojáků a asi 300 celníků. Vytipováno je celkem 500 stanovišť na hlavních tepnách a strategických místech.

Kontroly se zaměří na dodržování opatření ve třech oblastech, a to v rámci omezení pohybu osob, ochrany dýchacích cest a omezení maloobchodu a služeb.

Při kontrole musí člověk u sebe mít písemné potvrzení, že splňuje některou z výjimek. K cestám do zaměstnání je zapotřebí potvrzení zaměstnavatele, pracovní smlouva nebo zaměstnanecký průkaz, k jiným cestám zase čestné prohlášení nebo doklad s uvedením důvodu.

Dodržování vládního zákazu budou policisté hlídat i ve vlacích.

Lidem za porušení opatření může hrozit pokuta až 10 tisíc korun.

Česko bojuje s pandemií koronaviru už přesně rok. První případ nákazy covidem-19 byl v zemi potvrzen 1. března 2020.

Koronavirem se v Česku od počátku epidemie nakazilo 1 240 051 lidí.

Aktuálně je nakaženo 148 960.

Hygienici v neděli provedli 11 547 PCR testů a 25 285 antigenních testů. Pozitivních bylo 4 557.

V nemocnicích je s covidem-19 nyní hospitalizováno 7 049 osob. Na nákazu dosud zemřelo 20 469 nakažených.

Protiepidemický systém PES je na hodnotě 79, což odpovídá 5. stupni rizika. Reprodukční číslo sice oproti předchozím 2 dnům kleslo, zůstává však nad hodnotou 1. (pel)