Německá společnost Rheinmetall, která mimo jiné vyrábí obrněnce Lynx, podepsala dohodu o strategické spolupráci s českou firmou Ray Service ze Starého Města na Uherskohradišťsku. V nadcházejících 5 letech by díky tomu mělo vzniknout pět desítek nových pracovních míst, uvedly podniky v tiskové zprávě. Vzájemná spolupráce trvá deset let.

Firma Ray Service bude pro bojová vozidla Lynx vyrábět kabelové svazky, elektromechanické celky a systémy vnějšího osvětlení.

Rovněž bude dodávat i komponenty a vybavení třetích stran. Vozidlo Lynx KF41 je uchazeče v projektu české armády na výběr nových bojových vozidel pěchoty.

Společnost Ray Service bude Rheinmetall z pozice místního dodavatele podporovat v České republice, v Maďarsku a na Slovensku.

„Možnost podílet se na realizaci platformy Lynx pro nás představuje velmi obohacující zkušenost. V procesu výzkumu a vývoje nám to přineslo nejen náročné výzvy, ale celou řadu širokých příležitosti pro sdílení znalostí a know-how. Nová strategická spolupráce s Rheinmetallem pro domácí a exportní projekty zajistí v nadcházejících letech až 50 pracovních míst, vylepší naše stávající možnosti výzkumu a vývoje a otevře pro nás širší globální exportní příležitosti,“ uvedl výkonný ředitel Ray Service Jakub Gabriel.

Podle Olivera Mittelsdorfa, viceprezidenta pro prodej společnosti Rheinmetall Defence, se firma Ray Sevice v posledních deseti letech ukázala jako vysoce spolehlivý partner s vynikajícími výsledky.

„Úsilí a důraz dodávat inovativní řešení z ní proto dělá cenného dodavatele programu Lynx. Přejeme si naše vzájemné vztahy prostřednictvím této nové dohody o strategické spolupráci i nadále prohlubovat,“ uvedl Mittelsdorf.

Loni v prosinci firmy v tiskové zprávě uvedly, že na základě jejich spolupráce dodá Ray Service kabeláž do zbraňového systému houfnic, které bude využívat maďarská armáda.

Mezi další české podniky, s nimiž Rheinmetall navázal dlouhodobá partnerství, patří výrobce pozorovacích a detekčních systémů EVPÚ Defence, výrobce optiky a senzorových technologií Meopta nebo firma VOP CZ specializovaná na pozemní vojenské vybavení.

Ray Service vyrábí kabelové svazky a elektromechanické celky pro letecký, zbrojní a automobilový průmysl. Předloni hospodařila se ziskem 48,4 milionu korun.

Na trhu působí od roku 1995, na konci roku 2018 pro ni pracovalo 258 lidí. Hospodářské výsledky za léta 2019 a 2020 podnik dosud ve Sbírce listin nezveřejnil.