Vietnam koupí 12 nových letounů L-39NG, které vyrábí Aero Vodochody. Strategický partner Aera, společnost Omnipol, a vietnamské ministerstvo obrany podepsaly smlouvu. Dodání letounů je naplánované na roky 2023 až 2024. Omnipol o tom informoval na svém webu.

Jde o první takzvaný efektivní kontrakt na nově vyvinutý letoun, který loni splnil oficiální podmínky pro mezinárodní letový provoz včetně bezpečnostních požadavků.

Zájem o letouny potvrdil i Senegal, ale v tomto případě ještě není kontrakt v takové fázi účinnosti jako s Vietnamem.

Smlouva s vietnamským ministerstvem zahrnuje kromě pořízení tuctu strojů také přeškolení pilotů, výcvik instruktorů, zaškolení mechaniků, dodávku náhradních dílů a další.

Hodnotu smlouvy společnost nezveřejnila, jde ale řádově o jednotky miliard korun. Je to jeden z největších kontraktů českého obranného průmyslu v posledních letech. Na oznámení Omnipolu upozornily servery idnes.cz. a E15.cz

„Jsme hrdí na to, že můžeme veřejně oznámit tuto zásadní strategickou spolupráci, která je významným milníkem pro projekt letounu L-39NG. Kombinace moderních cvičných letounů L-39NG a vysoká profesionalita vzdušných sil Vietnamu přináší prohloubení a vzájemný rozvoj vztahů mezi Českou republikou a Vietnamem,“ uvedl prezident Omnipolu Jiří Podpěra.

Zakázka v regionu navazuje na dřívější dodávky českých letounů Zlín Z-226, AERO AE 45 a následně i letounů L-39 Albatros v 70. až 80. letech. Také dodávky více než 30 letounů L-39 do Vietnamu zprostředkovával Omnipol.

Právě dobré zkušenosti s českými letouny byly podle Omnipolu důležitým kritériem pro nákup L-39NG. Omnipol v minulosti zajistil export více než 2800 letounů L-39 do celého světa.

Letoun L-39 NG je jednomotorový dvoumístný letoun s moderní avionikou a systémem pro virtuální výcvik pilotů. Nový motor Williams International a tzv. mokré křídlo s integrální palivovou nádrží umožňují větší dolet a delší výdrž pro operace ve vzduchu.

Jako jeden z prvních letounů je certifikován podle nových nadnárodních vojenských standardů, což znamená, že jeho certifikaci uznávají všechny vojenské autority EU a NATO.

Majitel Aera Vodochody, skupina Penta Investments, loni v létě oznámil prodej výrobce letadel maďarské firmě Aero, kterou vlastní skupina Omnipol a maďarský podnikatel András Tombor.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na podzim prodej povolil. Od té doby se čeká na dokončení transakce.