Babišova vláda schválila návrh na rozdělení miliard korun z Evropské unie (EU) pro roky 2021 až 2027 mezi operační programy. Koaliční sociální demokraté se ale bouří, protože nesouhlasí s tím, aby šlo méně peněz na sociální politiku, služby a zaměstnanost. ČSSD proto hlasovala proti. 

Na Twitteru o tom informovala ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). 

Vláda dnes schválila návrh na rozdělení peněz z EU pro roky 2021-2027 včetně převodu 10 % do fondu soudržnosti. ČSSD hlasovala proti. Osekají se peníze pro rodiny s dětmi i pro seniory, na rekvalifikace a sociální služby. Namísto do lidí půjdou peníze do betonu,“ rozčilovala se Maláčová. 

Podle informací na webu ministerstva pro místní rozvoj bude mít Česká republika v novém programovém období 2021 až 2027 k dispozici 550 miliard korun z evropských fondů na politiku soudržnosti.

Na operační program ministerstva práce a sociálních věcí je v návrhu vyčleněno 1,4 miliardy eur (36,4 miliardy korun). V předchozím období měl přitom resort k dispozici 2,15 miliardy eur (56 miliard korun).

Při čerpání evropských dotací se používá takzvané pravidlo n+3. V praxi to znamená, že státy musí dotace přidělené pro určitý rok vyčerpat do tří let. To se má nyní změnit na n+2, tedy peníze budou muset být vyčerpány nejpozději do dvou let.

Celkově bude mít Česko v příštím programovém období čerpat z evropských dotací zhruba 960 miliard korun. Navíc tak dostane asi 450 miliard korun.

Celkově ČR od svého vstupu do EU 1. května 2004 do 30. června 2020 zaplatila do rozpočtu EU 648,8 miliard korun a získala 1,51 bilionu korun. Celkem Česko dosud získalo z EU o 859,9 miliardy korun více, než do něj odvedlo. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu.

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.