Vládní opatření omezující pohyb lidí mezi okresy považuje Svaz měst a obcí ČR za diskriminující. (Foto: Redakční koláž)

Vládní omezení pohybu obyvatel, kteří nesmí opouštět obec ani okres, je diskriminační. Tvrdí to Svaz měst a obcí ČR. Zatímco v Praze mají lidé volný výběh o rozloze desítek kilometrů, v malých obcích a vesničkách se musí spokojit s pár kilometry. Pohybovat se totiž lze jen ve vymezeném prostoru, který se ale místo od místa liší. 

Svaz o tom informoval v tiskové zprávě.

„Opatření musí být vyjádřeno jasně a srozumitelně. Musí být prakticky realizovatelné a předvídatelné ve všech případech. Pokud vláda vydá opatření, které neposkytuje právní jistotu, nelze očekávat, že takové opatření bude pro osoby, které se jím mají řídit srozumitelné a tedy přijatelné,“ uvedl předseda Svazu a starosta Kyjova František Lukl.

Podle něj by vláda místo opisování ze zahraničí měla vycházet ze sídelní struktury České republiky a regionálních specifik. Usnesení považuje za reálně neaplikovatelné.

Svaz měst a obcí ČR považuje za naprosto nesmyslnou a diskriminační pak povinnost setrvat v případě cest za účelem pobytu v přírodě nebo parcích a sportování na venkovních sportovištích na území obce, ve které má osoba trvalý pobyt nebo bydliště.

„Podle vydaných opatření může občan v Praze ve volném čase bez omezení urazit desítky kilometrů, pro občany v některých obcích jsou k dispozici naopak jen stovky metrů. To je obrovská nerovnost, která není zdůvodněná žádnými epidemiologickými důvody.

Tvrdí dále, že omezení na území okresů a obcí vykazuje znaky diskriminace zejména s ohledem na vymezení hlavního města Prahy jako území okresu a současně obce.V té souvislosti zmínil, že již první den se ukázalo, že v některých případech je vymáhání omezení pohybu na území okresu/obce v rozporu se „zdravým rozumem“.

Jak informovala ČT, kvůli novým omezením volného pohybu obyvatel mají třeba v Olomouckém kraji nejméně prostoru lidé ve Strukově na Olomoucku.

Druhá nejmenší obec v ČR, v které žije 150 obyvatel, má totiž rozlohu půl kilometru čtverečního. Podle starosty Jiřího Hubáčka se opatření v jejich obci ve skutečnosti ani dodržet nedá.

Vláda svým rozhodnutím na základě nového nouzového stavu omezila od pondělí 1. března 2021 na tři týdny pohyb na území České republiky. Fakticky tak v praxi lidem zakázala opouštět území okresů. (pel)

Pohyb lidí bude kontrolovat až 30 tisíc policistů a vojáků. Česko bojuje s pandemií už přesně 1 rok

Vláda zastavila na 3 týdny život v Česku: Lidé nesmí ven z obce, zasahovat bude armáda