Prezident Miloš Zeman odvolal ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Na Petříčkovo křeslo by měl usednout nynější šéf kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), kterému se však do změny zatím moc nechce. (Foto: Reakční koláž)

Prezident Miloš Zeman odvolal ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Resort dočasně povede ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který odvolání Petříčka navrhl po pátečním sjezdu sociálních demokratů, kde v souboji o šéfa strany Hamáček proti Petříčkovi obhájil své místo. Na Petříčkovo křeslo by se měl přesunout nynější šéf kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), kterého by měl zase nahradit poslanec Jan Birke (ČSSD). Než se tak případně stane, bude superministr Hamáček vést oba resorty – vnitro i zahraničí.

Oznámil to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Hamáček funkci ministra zahraničí už vykonával v době, kdy prezident Miloš Zeman odmítal jmenovat ministrem Miroslava Pocheho.

Podle informací ČT předseda ČSSD uvedl, že Petříček končí proto, aby byla strana před volbami srozumitelná.

„Pan Petříček si otázku vlády vzal jako klíčové téma na sjezdu, tato strategie neuspěla. Pokud máme na podzim ve volbách uspět, nelze ve vládě sedět a současně tvrdit, že tam nejsme,“ řekl.

O změnách prý rozhodlo celé nové vedení ČSSD, které vybral v pátek sjezd sociální demokracie, ale také Hamáček sám.

Pokud Zaorálek nabídku přijme, na české zahraniční politice se podle Hamáčka nic nezmění. O změnách už hovořil s prezidentem a „neočekává žádné komplikace“ ohledně případného jmenování Zaorálka i Birkeho. Než se tak případně stane, bude superministr Hamáček vést resorty vnitra i zahraničí.

Petříček považuje odvolání, které následovalo po sjezdu ČSSD, za politické rozhodnutí. Hamáček obhájil post ve vedení sociální demokracie, odvolaný ministr zahraničí proti němu neúspěšně kandidoval a v projevu ostře zkritizoval Hamáčkovo vedení ČSSD. Někteří tak za Hamáčkovým krokem vidí vyřizování si stranických účtů.

„Jan Hamáček mi nesdělil nějakou kritiku konkrétních kroků, které jsem na ministerstvu zahraničí dělal v uplynulých dvou letech. Vnímám, že jsem dělal politiku, která souzněla s tím, jak on vidí zahraniční politiku,“ řekl.

Otázkou na Hamáčka je podle Petříčka to, zda je výměna otázkou sjezdu, nebo zda na situaci měl vliv nátlak a kritika Hradu.

Vyhazov Petříčka z vlády požadoval v minulých týdnech prezident Miloš Zeman, stejně u jako již odvolaného exministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO). Naposledy včera znovu avizoval, že by s Petříčkovým odchodem neotálel.

Vadil mu hlavně Petříčkův postoj ohledně dostavby Jaderné elektrárny Dukovany nebo neschválených vakcín proti covidu-19 Evropskou lékovou agenturou (EMA).

Na Petříčkovo místo by se měl přesunout stávající ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), jehož by měl na ministerstvu kultury nahradit poslanec Jan Birke (ČSSD).

A zatímco Zaorálkovi se do rošády nechce, Birke je ministerstvo kultury připraven vést.

Zaorálek pro Novinky uvedl, že se necítí připraven opustit svůj resort a nahradit končícího šéfa diplomacie Petříčka.

Některé kulturní instituce také apelují na premiéra Andreje Babiše (ANO), aby ministra kultury neměnil.

K otevřenému dopisu Českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu (ITI), zastřešujícího 14 organizací, se podle informací ČT přidaly třeba Svaz českých knihkupců a nakladatelů nebo Česká asociace festivalů.

Petříček je v pořadí již 12. ministr, který odchází z Babišovy vlády. Naposledy byl v minulém týdnu odvolán exministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO). (pel)

Další zemětřesení ve vládě: Hamáček chce vyměnit Petříčka. Nahradí ho Zaorálek, kulturu povede Birke

Babiš vyhověl Zemanovi a zbavil se už 3. ministra zdravotnictví během pandemie. Blatný končí