Komunisté vypověděli dohodu o toleranci Babišovy vlády. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

KSČM hodila Babišovu vládu přes palubu. Komunisté vypověděli dohodu o toleranci vládního kabinetu, kterou měli uzavřenou s hnutím ANO. Předseda KSČM Vojtěch Filip navíc uvedl, že kdyby ve sněmovně došlo na hlasování o nedůvěře vládě, byli by poslanci KSČM pro, sami však takové hlasování neiniciují. 

Informovala o tom Česká televize.

„Oznámili jsme představitelům hnutí ANO, panu předsedovi Andreji Babišovi, že Komunistická strana Čech a Moravy vypovídá dohodu o toleranci. Tím naše tolerance vůči menšinové vládě končí a klub KSČM bude postupovat striktně podle vlastního politického programu,“ řekl Vojtěch Filip.

Nespokojenost s tolerancí vlády mezi komunisty narůstá již delší dobu. Poslední kapkou se podle jejich zástupců stalo právě rozhodnutí vlády o vrácení i druhých 5 miliard korun do rozpočtu armády z celkových 10 miliard, o které obrana přišla po kompromisu vlády ANO s ČSSD a komunistů při loňském jednání o státním rozpočtu.

Kromě toho KSČM nesouhlasí s vyřazením Číny z tendru na dostavbu Dukovan.

O vypovězení tolerance rozhodli lídři komunistů. Premiér Babiš se snažil ještě situaci zachránit návrhem státní komerční banky, jak KSČM podporující menšinový kabinet hnutí ANO s ČSSD požadovala. Komunisty to ale neuspokojilo, podle Filipa návrh nebyl dostatečně rozpracován.

Filip také avizoval, že kdyby se ve sněmovně hlasovalo o vyslovení nedůvěry vládě, kabinet by se již nemohl na komunisty spolehnout.

Premiér Babiš prý zatím neumí říci, jak velkou komplikaci ztráta podpory komunistů pro kabinet znamená. Televizi CNN Prima News Babiš řekl, že ministři budou hledat podporu pro vládní zákony u všech sněmovních stran. (pel)

Premiér Babiš se to snaží u komunistů vyžehlit návrhem státní komerční banky

Babišova menšinová vláda to má nahnuté: Komunisté jí chtějí vypovědět toleranci