Dvanáct fotbalových velkoklubů z Anglie, Španělska a Itálie se rozhodlo založit nezávislou Superligu.(Ilustrační foto)

Ve fotbale se rozpoutala mocenská válka. Dvanáct nejbohatších fotbalových velkoklubů z Anglie, Španělska a Itálie se rozhodlo překopat zažité zvyklosti a založilo nezávislou Superligu s rozpočtem 3,5 miliardy eur (90,7 miliardy korun). Evropská fotbalová unie (UEFA) a Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) se bouří a hrozí klubům vyloučením ze všech soutěží. 

„Těšíme se na spolupráci s UEFA i FIFA a věříme, že společně vyjednáme nejlepší podmínky jak pro novou soutěž, tak pro fotbal jako celek,“ uvedly kluby v prohlášení.

Do Superligy se mají zapojit Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Juventus Turín, Inter Milán, AC Milán, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Tottenham Hotspur, Chelsea a Liverpool.

Evropská fotbalová unie UEFA založení uzavřené Superligy anglických, španělských a italských klubů odsoudila a pohrozila jim vyloučením ze všech domácích, evropských i světových soutěží. Jejich hráči by navíc nejspíš dostali i zákaz reprezentovat své země.

„Pokud se tak stane, jsme my i FIFA připraveni se bránit všemi dostupnými prostředky,“ okomentovala organizace celou situaci.

Fotbalovou unii podpořili i zástupci největších soutěží v Evropě včetně anglické, italské či španělské ligy a také někteří politici například francouzský prezident Emmanuel Macron nebo britský premiér Boris Johnson.

Kdy by ke startu Superligy mělo dojít, zatím není jasné. Plánovalo se s ročníkem 2022/23, ale oficiální termín není stanoven.

Předsedou nově vzniklého projektu je Florentino Pérez, prezident Realu Madrid.

Superliga má být reakcí na chystanou reformu Ligy mistrů, kterou má UEFA představit během pondělí.

Představitelé Superligy uvedli, že by chtěli mít 15 takzvaných zakládajících členů, které by každou sezonu doplnilo 5 kvalifikovaných klubů na celkových 20 účastníků. (pel)