Německo i Francie podpořily návrh Spojených států na zavedení globální minimální firemní daně 21 procent. A proti návrhu, se kterým přišla ministryně financí USA Janet Yellenová, by nemělo námitky ani Rakousko. 

„Já osobně nemám proti návrhu Spojených států nic,“ řekl německý ministr Olaf Scholz.

„Jestliže to bude výsledek jednání, budeme i my souhlasit,“ dodal francouzský ministr Bruno Le Maire.

Rakouský šéf státní pokladny Gernot Blümel považuje návrh Washingtonu za konstruktivní. Země má nyní stanovenu firemní daň ve výši 25 procent.

„Tato daňová poctivost se musí především vztahovat i na digitální a analogové podnikatelské modely,“ řekl.

Yellenová na začátku dubna avizovala, že o problematice jedná s představiteli skupiny velkých ekonomik G20. Navrhla tehdy, aby minimální globální daň ze zisku firem činila 21 procent.

O nových pravidlech se jedná mezi členskými zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Původně se uvažovalo o sazbě 12,5 procenta.

Shodě na světové úrovni doposud bránil odmítavý postoj právě USA. S nástupem nového prezidenta Joe Bidena se přístup otočil.

Letos v březnu oznámil daňovou revoluci. V plánu má první velké zvýšení daní ve Spojených státech od roku 1993.

Většinu peněz z dvoubilionového balíku (zhruba 44,5 bilionů korun) na pomoc americké ekonomice chce vybrat od velkých nejbohatších firem.

Chystá se proto zvýšit korporátní daň z 21 procent na 28 procent. Jeho předchůdce Donald Trump naopak v minulosti tuto daň snížil ze 35 procent na 21.

Postupně se také očekává vyšší zdanění pro osoby s vysokými příjmy ze současných 37 procent dostane na 39,6 procenta. (pel)

Biden chce sebrat peníze velkým firmám: Chystá se zvýšit korporátní daně na 28 procent

Bidenova daňová revoluce: Prezident plánuje první velké zvýšení daní za téměř 30 let