Babišova vláda se půl roku před volbami znovu snaží koupit důchodce příslibem dalšího zvýšení důchodů nad zákonný rámec. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vláda tvořená hnutím ANO a ČSSD se ani ne půl roku před volbami dál snaží koupit si důchodce. Poté, co seniorům nadělila pod stromeček vánoční bonus ve výši 5 tisíc, jim slibuje od příštího roku znovu přidat navíc stovky korun nad rámec zákonné valorizace. Zákonné navýšení má podle aktuálního odhadu v roce 2022 činit v průměru asi 450 korun.

Informoval o tom deník Právo.

„Už teď je jasné, že zákonná valorizace vychází nízká. Ale já bych chtěla udržet rekordní tempo růstu důchodů, které ČSSD prosadila v posledních letech. České důchody jsou v průměru stále velmi nízké,“ řekla Maláčová pro Právo.

Doplnila, že to bude řešit s vládními kolegy během léta. Připomněla také, že v minulých letech bylo průměrné navýšení kolem 900 korun.

Maláčové plány deníku potvrdil i premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého by jeho hnutí nebylo proti.

„Důchodci byli a jsou pro naše hnutí vždy prioritou,“ řekl.

Tomu, aby si senioři přilepšili, jsou nakloněni také komunisté, kteří menšinový vládní kabinet tolerují.

Podle zákona se penze vždy od ledna musí zvýšit o navýšení cen a o polovinu růstu reálných mezd. Zákonné navýšení má podle aktuálního odhadu v roce 2022 činit v průměru asi 450 korun.

Zatímco se předpokládá, že mzdy kvůli koronakrizi příliš neporostou, ceny by se po rozvolnění a zrušení superhrubé mzdy zvedat mohly.

Kromě toho už ministryně Maláčová avizovala, že pokud bude výrazná inflace znovu navrhne důchodcům vyplacení mimořádného příspěvku. Loni stát každému důchodci poslal před Vánoci bonus ve výši 5 tisíc.

Jak deník připomněl, koalice tento bonus prosadila před podzimními krajskými volbami, což část opozice označila za snahu o uplácení starších voličů. Hlavně pravicové strany pak upozorňovaly na rostoucí deficit státního rozpočtu, který díky tomu stoupl o dalších 15 miliard korun.

Průměrný starobní důchod stoupl letos v lednu o 839 korun na zhruba 15 330 korun.

Schodek státního rozpočtu ČR v roce 2020 dosáhl 367,4 miliardy korun, původně byl přitom navrhován schodek 40 miliard. Letos by mělo na důchody ze státní kasy putovat téměř 537 miliard korun, což je asi třetina výdajů státu. (pel)

Vánoční dárek pro důchodce 5 tisíc schválila vláda. Rozpočet to přijde na 15 miliard

Maláčová navrhla „nechtěnou“ penzijní reformu: Každému zaručuje důchod 10 tisíc Kč