Putinovo Rusko během vojenské invaze na Ukrajinu zdvojnásobilo své příjmy z vývozu paliv do Evropské unie. S odvoláním na údaje střediska pro výzkum energií a ovzduší CREA to napsal ruský list Kommersant. Rusko zvýšilo zisky z prodeje, přestože objem dodávek paliv se kvůli embargu a sankcím snížil.

Podle CREA vyvezlo Rusko za první dva měsíce války proti Ukrajině energetické suroviny celkem za 63 miliard eur (což je v přepočtu asi 1,5 bilionu Kč). Z toho do EU vynezlo suroviny za celkem 44 miliard eur (asi 1,1 bilionu Kč). To je dvojnásobek proti stejnému období loňského roku.

Podle citovaného střediska právě vývoz fosilních paliv představuje klíčový faktor, který umožňuje Rusku budovat vojenskou moc a „dovoluje mu brutální agresi proti Ukrajině“.

Dodávky ropy z ruska do EU podle uvedeného zdroje klesly o 20 procent. Dodávky uhlí se snížily o 40 procent.

Naopak dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) o 20 procent vzrostly, dodávky zemního plynu dodávaného sítí plynovodů se pak zvýšily o deset procent.

Naopak dodávky ruské ropy do oblastí mimo EU vzrostly o 20 procent, dodávky uhlí o 30 procent a vývoz zkapalněného plynu z ruska vzrostl o 80 procent.

Největším dovozcem energetických surovin z Ruska je Německo, na které připadá dovoz za 9,1 miliardy eur (asi 223 miliard Kč). Dalšími nejvýznamnějšími dovozci surovin z Ruska jsou Itálie (dovoz za 6,9 miliardy eur), Čína (6,7 miliardy eur), Nizozemsko (5,6 miliardy eur), Turecko (4,1 miliardy eur) a Francie (3,8 miliardy eur).

EU zvažuje ukončení dovozu energetických surovin z Ruska, aby tím Rusko tlačila k ukončení války proti Ukrajině.

Unie již přijala embargo na ruské uhlí, které začne platit od srpna.

Jedná rovněž o tom, že přestane odebírat ruskou ropu a plyn. Proti embargu na ruský plyn vystupují Rakousko, Maďarsko a Německo. Vysvětlují to obavami, že takový krok by způsobil ekonomickou krizi. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Ruský Gazprom odstřihl Polsko a Bulharsko od dodávek plynu. Odmítly platit v rublech