Rusko blokuje vývoz obilí z Ukrajiny. Hrozí vypuknutí celosvětové potravinové krize. (Ilustrační foto)

Rusko blokuje vývoz obilí z Ukrajiny. Země může kvůli ruské blokádě černomořských přístavů přijít o desítky milionů tun obilí, což by vyvolalo potravinovou krizi v Evropě, Asii a v Africe. Varoval před tím ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Rusko nenechává lodě připlouvat ani odplouvat, má Černé moře pod kontrolou. Rusko chce zcela zablokovat ekonomiku naší země,“ uvedl Zelenskyj.

V současné době je v ukrajinských přístavech podle neziskové organizace UNFPA zablokováno téměř 4,5 milionu tun obilí. A protože jsou námořní cesty kvůli válce uzavřeny, nelze obilí vyvézt. Černé moře je totiž klíčová tepna pro dopravu obilí a dalších komodit.

Ukrajina je čtvrtým největším producentem a vývozcem zemědělských produktů na světě. Ekonomičtí analytici varovali, že snížení dodávek obilí z Ukrajiny vytvoří inflační tlaky a zvýší světové ceny obilí.

OSN zaznamenala v březnu nárůst cen potravin ve světě o více než 12 procent, což je rekord od roku 1990. Pokud Rusko neodblokuje ukrajinské přístavy, může to vyvolat globální potravinovou katastrofu, která povede k hladu, masové migraci a politické nestabilitě ve světě, varovala organizace. (pel)