Vozy SUV ML a GL od Mercedesu musí do servisu, neboť jim hrozí porucha brzd. Dotkne se to i aut v ČR. Celkem se problém týká až milionu vozů Mercedes vyrobených mezi roky 2004 a 2015. Mercedes je svolává do servisu kvůli problémům s brzdami.

Jedná se o SUV ML a GL a také křížence MPV a SUV třídy R.

„Posilovač brzd může být u některých vozů napadený korozí, což by mohlo ovlivnit jeho funkčnost,“ citovala zpravodajská televize BBC prohlášení automobilky.

„Při intenzivním nebo tvrdém brzdném manévru by mohlo dojít k mechanickému poškození posilovače brzd,“ dodal Mercedes.

Ve výjimečných případech by pak nemuselo být možné auto zastavit provozní brzdou. To by mohlo vést k vyššímu riziku nehody nebo zranění.

Zhruba 70 tisíc poškozených aut jezdí v Německu. Do servisů budou muset i majitelé automobilů z Česka. Těm byl již minulý týden odeslán informační dopis, aby bezodkladně navštívili autorizovaný servis.

Nejedná se o první „svolávací akci“ německé automobilky. Loni v únoru musel nuceně do servisu více než milion aut kvůli problémům se systémem nouzového volání eCall, který je v Evropské unii povinnou výbavou nových aut. Systém tehdy mohl udat špatnou polohu vozidla.

BBC uvedla, že se problém povedlo ve většině případů vyřešit aktualizací na dálku.

Na konci roku bylo zasaženo necelých 850 tisíc naftových aut několika modelových řad Mercedes s rokem výroby od ledna 2017 do října 2021. Kvůli závadě v systému zpětného vedení výfukových plynů hrozilo u dotčených aut zvýšené riziko požáru. (sfr)