Aero Vodochody podepsalo memorandum o prohloubení spolupráce s brazilskou společností Embraer. Zástupci společností Aero Vodochody a brazilského výrobce letounů Embraer podepsali memorandum, které prohlubuje spolupráci a společný vývoj mezi oběma subjekty.

Aero vyrábí významné části letounu C-390 od roku 2016. Slavnostní podpis proběhl za účasti Tomáše Kopečného, náměstka pro řízení sekce průmyslové spolupráce Ministerstva obrany ČR.

V Aeru se v rámci úzké kooperace s brazilským renomovaným výrobcem značky Embraer kompletně vyrábí náběžná hrana křídla, dveře, nákladní rampa a druhá část zadního trupu letounu C-390. Český letecký průmysl má velký podíl na obchodním úspěchu stroje, který si kromě Brazílie vybralo i Maďarsko a Portugalsko.

S rostoucími prodeji letounu C-390 evropským zákazníkům by rozšířená spolupráce poskytla společnosti Embraer silného výrobního a servisního partnera v České republice.

„Části transportního letounu C-390 jsme u nás v Aero vyvíjeli a certifikovali. Jsme rádi, že dnes s námi Embraer prohlubuje spolupráci a budeme se stále řadit mezi jeho významné dodavatele. Budeme tak i nadále vyrábět letecké komponenty špičkové kvality, což je příznivá zpráva nejen pro Aero, ale i celý letecký průmysl v České republice,“ uvedl po podpisu memoranda Viktor Sotona, CEO a prezident společnosti Aero.

C-390 Millennium a jeho konfigurace pro doplňování paliva ve vzduchu, KC-390, představují novou generaci víceúčelových vojenských dopravních letounů, které již nyní nabízejí bezkonkurenční mobilitu a kapacitu nákladu, rychlou změnu konfigurace, vysokou dostupnost, vyšší komfort a bezpečnost letu, jakož i nízké provozních nákladů po celou dobu životnosti – to vše v rámci jedné platformy.

Od své první dodávky brazilskému letectvu (FAB) v roce 2019 prokázal letoun C-390 Millennium své schopnosti, spolehlivost a výkon. Letoun byl hojně využíván v operacích pro přepravu vybavení a zdravotnického materiálu v Brazílii v době koronavirové pandemie.

Po celé Brazílii letoun převážel širokou škálu materiálu – od kapalného kyslíku až po vozidla. Současná flotila letounů C-390 FAB čítá pět letadel. Dohromady flotila přesáhla 5 000 letových hodin s 97% úspěšností plnění úkolů, což svědčí o vynikající spolehlivosti ve své kategorii.

Embraer C-390 může doplňovat palivo za letu, což výrazně zvyšuje jeho dolet a využitelnost v náročných dopravních operacích. Letoun může přepravovat 26 tun nákladu (až 7 standardizovaných vojenských palet), řadí se tak do středně velké kategorie. Je poháněn dvěma proudovými motory IAE V2500. (sfr)