Hodnota peněz kvůli inflaci klesá. Základem řešení je nedržet si hotovost. Ještě před pár lety něco zcela neočekávatelného, dnes krutá realita: Meziroční inflace v Česku pomalu překračuje 15 % a reálná hodnota úspor výrazně klesá. Jak inflaci vzdorovat?

Základem je nedržet hotovost

Na inflaci lze pohlížet dvěma úhly pohledu. Většina populace ji vnímá jako zdražování – tedy růst cenové hladiny zboží a služeb. Inflaci lze ale definovat také jako pokles kupní síly peněz. Jinými slovy – zboží a služby mají stále stejnou hodnotu („rajče je pořád rajče“) – peníze jsou tím, co na hodnotě ztrácí.

Pro lidi, kteří nemají ekonomické vzdělání, je těžké takto situaci vnímat. Vždyť na bankovce je napsána stále stejná hodnota a rajče je tím, co má cenovku vyšší. Existuje ale rozdíl mezi cenou a hodnotou.

Ve chvíli, kdy dokážete finance vnímat v tomto kontextu, pochopíte, že hodnotu peněz uchováte tak, že za ně dnes nakoupíte něco, co bude mít v budoucnu vyšší cenu. Hledáte uchovatele hodnoty.

Uchovatelem hodnoty mohou být nemovitosti, umělecká díla, sběratelské předměty, komodity nebo například akcie a kryptoměny.

Investor hledá nejvyšší výnos při nejnižším riziku

Pokud investujete do nějakého uchovatele hodnoty (aktiva), měli byste mít stanovený cíl takové investice – požadovanou výnosnost. Ve chvíli, kdy znáte požadovanou výnosnost, hledáte aktivum, které vám tento výnos dokáže nabídnout s nejnižším rizikem.

Mezi relativně rizikovější investice například patří investice do kryptoměn. Výměnou za vyšší riziko dokážou nabídnout potenciál několikanásobného zhodnocení prostředků v krátkém čase. Stejně tak je ale nutné počítat se značným rizikem poklesu ceny vybrané kryptoměny.

Do kryptoměn můžete snadno investovat například přes českou kryptoměnovou burzu Coinmate. Ta v oboru působí již od roku 2014, nabídne snadnou registraci, přehledné uživatelské prostředí v českém jazyce a poměrně unikátní možnost obchodovat kryptoměny za české koruny.

Nastavte si portfolio

Pro vyvážení míry rizika a výnosu byste měli investovat do různých aktiv a titulů. Neměli byste vše takzvaně vsadit na jednu kartu. Část finančních prostředků tedy uložíte například do akcií, další do komodit a nemovitostí a zbylé prostředky můžete zkusit zhodnotit prostřednictvím zmíněných kryptoměn. Jakou část vložíte do konkrétních aktiv, pak záleží právě na očekávaném výnosu a vaší toleranci vůči riziku.

Spolehlivá ochrana proti inflaci? Investujte sami do sebe

Pokud chcete spolehlivě předejít snížení životní úrovně, musíte investovat především do sebe.

Patříte-li v nějakém oboru mezi nejlepší pracovníky, vaše práce bude vždy náležitě ohodnocena. Představte si na chvíli sami sebe jako službu nebo zmíněné zboží v regálu. Hodnota vaší práce je stále stejná, nebo dokonce roste s tím, jak se učíte novým věcem. Pokud klesá hodnota peněz, logicky platí, že cena vaší práce musí růst. A tak jste v pozici, kdy budete vyjednávat o vyšší odměně. Patříte-li k nejlepším v oboru, váš zaměstnavatel či obchodní partner nebude mít na výběr nic jiného než na novou cenu přistoupit. Dobře totiž ví, jaká je vaše hodnota. (kom)