Nejbohatší podnikatel světa, Elon Musk, prozovuje „pece na peníze“, jak sám přiznal. Tímto výrazem označil své továrny na výrobu elektromobilů Tesla, které prodělávají miliardy dolarů.

Jedná se o nově otevřené továrny amerického výrobce elektromobilů Tesla.

Zmíněné výrobní závody „právě teď prodělávají miliardy dolarů. Je to tuna nákladů a téměř žádná produkce,“ uvedl Musk v rozhovoru pro Klub majitelů Tesly v Silicon Valley.

„Továrny v Berlíně a Austinu jsou právě teď gigantické pece na peníze. Je to jako obří burácení, které je zvukem hořících peněz,“ upřesnil.

Továrny v Berlíně a texaském Austinu čelá problému nedostatku baterií a narušení dodávek v Číně. Továrna v Austinu doplácí na narušení v dodavatelském řetězci.

Podle Muska teď produkuje jen malé množství nových vozů, protože některé součástky do baterií uvázly v jednom z čínských přístavů, kde s nimi nikdo nehne.

S narušeným výrobním provozem se letos navíc potýká také jiná Gigafactory Tesly, v Šanghaji. Důvodem je přísná politika Číny, která letos zavádí rozsáhlé lockdowny kvůli šíření covidu-19.

Továrna nebyla v provozu několik týdnů.

O nepříjemné situaci Tesle svědčí i fakt, že Musk tento týden potvrdil své dřívější oznámení o hromadném propouštění zaměstnanců. V příštích třech měsících se má počet těch, kdo pracují za fixní mzdu, snížit o deset procent. (sfr)