Francie chce znárodnit energetický gigant EDF, v němž má nyní stát podíl 84 %. Akcie firmy v reakci na tento záměr rostou. Plán na úplné znárodnění energetické společnosti EDF prezentovala francouzská premiérka Élisabeth Borneová. Po oznámení stouply akcie zadluženého koncernu prudce nahoru.

Prezident Macron tento záměr avizoval už na začátku letošního roku.

„Dnes vám potvrzuji, že stát má v plánu kontrolovat sto procent kapitálu EDF,“ prohlásila Borneová ve svém projevu v dolní komoře parlamentu při představení vládních priorit menšinové vlády.

Borneová neupřesnila, způsob znárodnění. Není tedy zatím zřejmé, zda by bylo provedeno prostřednictvím zvláštní legislativy nebo odkoupením společnosti od menšinových akcionářů.

Premiérka neuvedla ani časový rámec, ve kterém by mělo znárodnění proběhnout. Akcie skupiny EdF před oznámením Borneové klesaly o pět procent, po její řeči v parlamentu prudce vzrostly.

Francie vlastní už 84 procent akcií EDF. Firma se však v současnosti potýká s problémy. Koncern EDF nabral zpoždění a překročil rozpočet při stavbě jaderných elektráren ve Francii a ve Velké Británii.

Potýká se také se špatným stavem některých stárnoucích jaderných reaktorů. Polovina jaderných reaktorů EDF je ve Francii v současné době mimo provoz.

EDF odhaduje ztráty ve výrobě na 18,5 miliardy eur (458,4 miliardy Kč). Oznámený vynuceně zlevněný prodej elektřiny zákazníkům bude stát firmu 10,2 miliardy eur.

Dluh EDF se podle odhadů letos zvýší o 40 procent na více než 60 miliard eur.

Možnost úplného znárodnění EDF avizoval už prezident Emmanuel Macron na začátku letošního roku. Společnost má být hlavním pilířem masivních investic do nových jaderných reaktorů.

Podobné záměry v energetice, jako ta francouzská, naznačila i tuzemská vláda. Ta plánuje získat v blízké budoucnosti pod kontrolu celou síť českých klíčových elektráren a zajistit tak vlastní výrobu elektřiny. Pilířem české energetické soběstačnosti stále má být jaderná energie.

Uvedl to premiér Petr Fiala ve svém mimořádném „projevu k národu“.

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Projev premiéra Fialy: Vláda by měla vykupovat tuzemské elektrárny. Pilířem bude jádro