Euro poprvé oslabilo na úroveň amerického dolaru, když 1 euro se prodává za 1 dolar. (ilustrační foto)

Euro poprvé oslabilo na úroveň amerického dolaru, když 1 euro se prodává za 1 dolar. Jednotná evropská měna euro tak v úterý 12. července poprvé od roku 2002 sestoupila na paritu vůči americkému dolaru.

Jednotná evropská měna euro oslabila zejména kvůli obavám, že by se evropská ekonomika mohla propadnout do recese.

Strach z recese je vyvoláván energetickou krizí, kterou zvýraznila ruská agrese na Ukrajině. Rusko používá plyn a ropu nejen k financování války, ale také jako páku, s jejíž pomocí si chce vymoci od Západu ústupky.

Na největším plynovodu, kterým teče tato surovina z Ruska do Německa, v pondělí začala pravidelná údržba, jež má trvat deset dnů. Evropské vlády i firmy se obávají, že Rusko odstávku plynovodu Nord Stream 1 může prodloužit, a prohloubit tak energetickou krizi na kontinentu a urychlit propad unijní ekonomiky.

Svou roli při slábnutí eura vůči dolaru hraje také Evropská centrální banka. U té by se totiž vzhledem k rychlé inflaci ve státech eurozóny čekalo, že sazby zvedne. ECB tak ale do velké míry s ohledem na své zadlužené jižní křídlo nečiní.

Americká centrální banka zároveň nadále výrazně zpřísňuje měnovou politiku ve snaze omezit inflaci, což také hraje ve prospěch dolaru.

Posilování dolaru na světových trzích vede k tomu, že zdražují suroviny, což má negativní dopady na tuzemskou ekonomiku.

Kurz koruny zatím drží Česká národní banka svými devizovými intervencemi. S oslabováním eura se zvyšuje tlak na oslabování koruny. (sfr)