Slováci z eurozóny dohánějí Česko v tempu zdražování. Inflace v zemi pod Tatrami v červnu opět stoupla. Míra inflace na Slovensku v červnu vystoupila na maximum za 22 let, když se spotřebitelské ceny meziročně zvýšily o 13,2 procenta. V květnu dosáhla inflace na Slovensku 12,6 procenta.

Informoval o tom slovenský statistický úřad.

Inflace na Slovensku už čtvrtý měsíc v řadě vykázala dvouciferné tempo růstu.

Na Slovensku v červnu výrazněji stouply ceny dvou nejvýznamnějších výdajových položek domácností, a to potraviny a náklady na bydlení.

Potraviny zdražily meziročně o 18,7 procenta, z toho nejvíce chleba a obiloviny. Zvýšily se ale i ceny mléka, sýrů a vajec, dále masa, olejů a tuků.

Ceny bydlení se zvýšily o 15,5 procenta, když příčinou bylo hlavně zdražení energií a stavebních materiálů.

Proti loňsku si Slováci také výrazně připlácejí za pohonné hmoty.

V průměru za první pololetí se spotřebitelské ceny zvýšily o 10,9 procenta. Inflace na Slovensku zrychluje nepřetržitě od loňského února, kdy dosáhla 0,9 procenta.

I v Česku zdražování neustále zesiluje. Inflace v ČR se v červnu zvýšila na 17,2 procenta. Růst spotřebitelských cen tak pokračoval i v červnu, kdy meziroční míra inflace vzrostla z květnových 16 procent na 17,2 procenta. Ceny se v Česku zvyšují už dvanáct měsíců za sebou.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Zdražování v Česku dále zesiluje: Inflace se v červnu zvýšila na 17,2 procenta