Rusko dostalo souhlas ke stavbě 2 nových bloků jaderné elektrárny Paks v Maďarsku. Ruská státní společnost pro jadernou energetiku Rosatom začne se stavbou nových bloků, tedy elektrárny Paks II, v příštích týdnech. Projekt stavby po mnoha odkladech schválily maďarské regulační úřady. Podle maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjárta by nové bloky mohly být hotové v roce 2030.

Začátek stavby nových bloků označil Szijjártó za „velký krok“.

„Můžeme se pohnout z fáze plánování k výstavbě. To se v příštích týdnech stane v areálu (elektrárny) Paks,“ oznámil.

Cílem výstavby nových bloků je zaručit Maďarsku z dlouhodobého hlediska energetickou bezpečnost a ochránit Maďary „před nepředvídatelnými skoky v cenách energií“.

Ruská společnost Rosatom má postavit další dva reaktorové bloky VVER-1200 s výkonem 1200 megawattů v jaderné elektrárně Paks, která pokrývá zhruba polovinu spotřeby elektrické energie v zemi. Výrobní kapacita elektrárny by se měla po spuštění nových bloků zdvojnásobit.

Cena stavby se odhaduje na 12,5 miliardy eur (zhruba 310 miliard korun).

Velkou část nákladů z počátku pokryje Rosatom ze speciálního úvěru poskytnutého Maďarsku v hodnotě deseti miliard eur.

Vláda Viktora Orbána zadala v roce 2014 ruské společnosti stavbu nových bloků bez výběrového řízení. Na ruský jaderný sektor nebyly ze strany Evropské unie uvaleny po ruské invazi na Ukrajině sankce.

„Povolení ke stavbě nových energetických bloků maďarské JE dokládá pevnou víru v ruskou technologii VVER-1200, která úspěšně prošla zkouškou času a prokázala svou bezpečnost a spolehlivost,“ uvedl generální ředitel Rosatomu Alexej Lichačov.

„Jsme přesvědčeni, že jaderná elektrárna Paks II zaručí energetickou suverenitu Maďarska na téměř století a přiblíží evropské země k dosažení klimatických cílů,“ dodal.

„V současné době na staveništi probíhají přípravy na výstavbu nového jaderného zdroje se zpevněním zeminy, přípravou na výstavbu protifiltračních clon a výstavbou objektů provizorních provozoven,“ uvedl Rosatom.

V jaderné elektrárny Paks jsou nyní v provozu již 4 jaderné bloky. Jedná se o tlakovodní reaktory VVER-440 dodáné Ruskem, které byly spuštěny v letech 1982 až 1987. (sfr)