Jako podnikatel si podvojné účetnictví pravděpodobně sami vést nebudete – najmete si učetního nebo ho zaměstnáte. Potřebujete ale vědět, co vlastně vedení účetnictví zahrnuje a co za vás bude účetní řešit. V článku shrnujeme to nejdůležitější.

Evidence přijatých dokladů

Jednou z důležitých činností, které mají účetní na starosti, je evidence přijatých dokladů. Když vedete účetnictví, uplatňujete v daních reálné výdaje, a proto musíte pro každý nákup evidovat patřičný doklad – například fakturu nebo účtenku.

Účetní si od vás přijaté doklady převezme a přepíše je do účetního programu, ve kterém spravujete účetnictví.

Archivace dokladů

Jakmile účetní doklady zaúčtuje, má na starosti i další krok, a to jejich archivaci. Dříve se doklady archivovaly fyzicky v šanonech, dnes existují i nástroje pro elektronickou archivaci. Doba archivace se liší podle typu dokladu a toho, zda vlastníte s.r.o., nebo jste OSVČ.

Společnosti s ručením omezeným, které nejsou plátci DPH, archivují doklady a účetní knihy minimálně 5 let. Výroční závěrku a výroční zprávu pak archivují 10 let. Pokud je firma plátcem DPH, archivuje doklady minimálně 10 let.

Povinnosti spojené s DPH

Pokud jste plátci DPH, účetní za vás řeší veškerou agendu, která se DPH týká. Jako měsíční plátci musíte do každého 25. dne v měsíci odevzdat:

  • přiznání k DPH
  • kontrolní hlášení
  • souhrnné hlášení (pokud obchodujete s partnery v jiných zemích EU).

Účetní vám tyto dokumenty připraví v účetním programu a odevzdá je finančnímu úřadu.

Daňové přiznání

Účetní také zpracuje vám i vašim zaměstnancům podklady pro daňové přiznání a často ho i sám připraví. Obecně ale doporučujeme obrátit se s daňovým přiznáním na daňového poradce. Daně jsou natolik složitá a specifická disciplíná, že na ni mnoho účetních nemá potřebnou kvalifikaci.

Účetní závěrka

Když vedete účetnictví, musí váš účetní zpracovat v prvním kvartálu účetní závěrku za předchozí rok. Účetní závěrka je dokument, který obsahuje například rozvahu, výkaz zisků a ztrát nebo přehled o peněžních tocích.

Pokud hledáte účetní program na podvojné účetnictví, vyzkoušejte Money S3. Verze Start funguje jako účetní program zdarma a můžete ji používat po neomezeně dlouhou dobu. Jakmile dosáhnete limitu v počtu dokladů, můžete přejít na jeden z placených kompletů. (kom)