Nejbohatší člověk světa, americký podnikatel Elon Musk, dokončil akvizici sociální sítě Twitter a převzal kontrolu nad touto internetovou společností. Vzápětí propustil její vedoucí pracovníky včetně jejího výkonného ředitele Paraga Agrawala.

„Pták je osvobozen,“ napsal na svém twitterovém účtu Musk s odkazem na logo sociální sítě.

Agrawal a dosavadní finanční šéf Twitteru Ned Segal byli v době uzavření dohody v ústředí společnosti v San Francisku a byli vyvedeni ven, zjistila americká média.

Musk údajně propustil i další členy vedení společnosti.

Ve středu (27. října) v proslovu k zaměstnancům společnosti v San Francisku přitom Musk avizované propouštění popřel.

Musk se na akvizici firmy Twitter za 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč) dohodl letos v dubnu.

V červenci však oznámil ukončení dohody. Tento svůj obrat zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti.

Společnost Twitter následně Muska zažalovala.

Začátkem října miliardář navrhl, že firmu převezme za původně dohodnutou cenu. Soud mu následně nařídil, aby se do určeného data s firmou Twitter dohodl, zda ji převezme, anebo ne.

Kritici se obávají, že změna vlastníka Twitteru povede k méně moderovanému obsahu na této sociální síti, což podpoří nenávistné projevy na platformě.

Musk se v tomto týdnu v otevřeném dopise obrátil na reklamní zákazníky společnosti Twitter a vysvětloval jim, proč se rozhodl firmu koupit. Snažil se tím vyvrátit obavy o její vývoj sítě pod jeho vedením.

Twitter by se neměl stát „místem hrůzy“, kde lze říci cokoliv bez následků, napsal Musk ve svém tweetu.

Platforma prý musí být „vřelá a příjemná pro každého“.

Elon Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů sestavovaném firmou Bloomberg dosahuje aktuální hodnota Muskova majetku 202 miliard dolarů (v přepočtu cca 5 pět bilionů korun). (sfr)