Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí navzdory energetické krizi vzrostla. V meziročním srovnání se HDP ve třetím čtvrtletí po sezonním očištění zvýšil o 1,2 procenta. Analytici čekali růst o 0,8 procenta. Ve druhém čtvrtletí stoupl o 1,6 procenta.

Hrubý domácí produkt se v Německu ve srovnání s předchozími čtvrtletím zvýšil o 0,3 procenta a tempo růstu zrychlilo z 0,1 procenta ve druhém kvartálu.

Vyplynulo to odhadu spolkového statistického úřadu.

Největší evropské ekonomice se tak podařilo odvrátit hrozbu recese navzdory vysoké inflaci a obavám o dodávky energie.

„Německé ekonomice se podařilo udržet si svoji pozici navzdory obtížným rámcovým podmínkám světové ekonomiky souvisejícím s pokračující pandemií covidu-19, narušením dodavatelských řetězců, růstem cen a válkou na Ukrajině,“ konstatoval statistický úřad v prohlášení.

Ekonomiku podle statistiků podpořila především soukromá spotřeba.

Německá vláda ve své poslední prognóze zveřejněné tento měsíc předpověděla, že německé ekonomice hrozí recese. Letos se má HDP zvýšit o 1,4 procenta, v příštím roce ale klesnout o 0,4 procenta.

Vládní prognóza očekává hospodářské oživení až v roce 2024, kdy by ekonomika mohla vykázat růst o 2,3 procenta.

Podle prognózy tuzemského ministerstva financí by měl HDP v ČR za celý rok 2022 vzrůst o 2,2 %. S tím, že pro příští rok reálný růst ekonomiky zpomalí na 1,1 procenta. (sfr)