První jadernou elektrárnu v Polsku má postavit americká firma Westinghouse. (Ilustrační foto: nedostavěná jaderná elektrárna Žarnowiec).

První jadernou elektrárnu v Polsku má postavit americká firma Westinghouse. Polský premiér Mateusz Morawiecki po jednání s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou oznámil, že se americká společnost Westinghouse bude podílet na stavbě první jaderné elektrárny v Polsku.

Informaci potvrdil i americký velvyslanec ve Varšavě Mark Brzezinski.

„Polsko vybralo americkou vládu a společnost Westinghouse jako partnery pro svou jadernou energii,“ konstatoval americký velvyslanec ve Varšavě Mark Brzezinski.

Záměr ještě musí oficiálně schválit polská vláda.

Premiér Morawiecki uvedl, že polský jaderný projekt využije „spolehlivé a bezpečné technologie (společnosti) Westinghouse“.

Vládní mluvčí Piotr Müller řekl, že „Američané postaví první polskou jadernou elektrárnu“. Nevyloučil však, že by Polsko mohlo navázat spolupráci s jinými zeměmi v dalších podobných projektech.

Polský vládní plán předpokládá, že stavba první jaderné elektrárny začne v roce 2026 a že v roce 2033 bude do provozu uveden první blok jaderné elektrárny o výkonu kolem jednoho až 1,6 gigawattu.

V následujících letech mají být zprovozněny další bloky této elektrárny. Celkem jich má být šest s výkonem do devíti gigawattů.

Polská vláda očekává, že firma, která elektrárnu bude stavět, bude mít i 49procentní podíl ve zvláštní společnosti a zajistí také odpovídající financování projektu. Následně se bude podílet na provozu elektrárny.

Země počítá s tím, že každý z jaderných reaktorů bude moci být v provozu 60 let.


Zbytky nedostavěné jaderné elektrárny Žarnowiec v Polsku.


Polsko v současné době neprovozuje žádnou jadernou elektrárnu. V 80. letech však budovalo jadernou elektrárnu Žarnowiec.

Tuto stavbu však provázely problémy a výstavba byla později přerušena, respektive ukončena a to v i důsledku obav po havárii jaderné elektrárny v Černobylu v někdejším Sovětském svazu. (sfr)