Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,4 procenta. Růst je tak o 0,1 procentního bodu vyšší, než činil původní rychlý odhad z konce října. Meziročně se HDP v Německu zvýšil o 1,2 procenta. V konečné zprávě to na základě cenově, sezonně a kalendářně očištěných dat oznámil spolkový statistický úřad.

Ve druhém kvartálu vykázal hrubý domácí produkt (HDP) Německa růst o 0,1 procenta a v prvním o 0,8 procenta.

„Německé hospodářství zůstává celkově velmi silné,“ uvedl statistický úřad.

„Navzdory obtížným celosvětovým hospodářským podmínkám kvůli pokračující pandemii covidu, problémům v dodavatelských řetězcích a válce na Ukrajině vykázalo německé hospodářství stejně jako v prvních dvou čtvrtletích růst,“ podotkl dále.

Rychlý odhad, který nyní ještě zlepšila konečná zpráva, ukázal, že země prozatím uniká recesi.

Německá vláda předpokládá, že letošní HDP se zvýší o 1,4 procenta, v příštím roce se ale propadne o 0,4 procenta.

Tahounem růstu ve třetím čtvrtletí byla podle statistiků především soukromá spotřeba.

„Bez ohledu na silný růst cen a rozšiřující se energetickou krizi využívali spotřebitelé i ve třetím čtvrtletí roku 2022 toho, že takřka všechna covidová omezení byla zrušena, aby cestovali a dopřávali si,“ konstatoval německý statistický úřad.

Soukromá spotřeba tak byla o jedno procento vyšší než ve druhém čtvrtletí.

Naopak spotřební výdaje státu zůstaly na úrovni druhého čtvrtletí a investice do stavebnictví vykázaly stejně jako ve druhém kvartálu propad o 1,4 procenta. Výrazně se ale zvýšily investice do technického vybavení, jako jsou stroje, přístroje a vozidla, které narostly o 2,7 procenta.

Evropská komise zhoršila odhad růstu ekonomiky EU na 0,3 % a poklesu ekonomiky v Česku o 0,1 % na rok 2023. Evropská ekonomika se na přelomu let 2022 a 2023 dostane do recese a hospodářský růst v příštím roce proti původním odhadům výrazně zpomalí a to zejména kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu. (sfr)

VÍCE SE O TÉMATU DOČTETE ZDE:

EK zhoršila odhad růstu ekonomiky EU na 0,3 % a poklesu HDP v ČR o 0,1 % v roce 2023